Oldal kiválasztása

Nova raziskava: koronavirus napada nos

Čeprav je to drugi val epidemije, se vse bolj učimo o patogenu. Drugi največji računalnik na svetu je zbral genetske podatke iz 17.000 vzorcev koronavirusa, iz katerih znanstveniki sklepajo, da virus, ki se drži nosne sluznice, utira pot svojim vrstnikom in napada predvsem žilni sistem. Nošenje maske torej ni pomembno samo za zaščito drugih, ampak tudi zase.

V prvi vrsti je pomembno, da se čim več naučimo o koronavirusu, njegovem mehanizmu delovanja, saj tako lahko določimo, kako se zaščititi in kako zdraviti bolezen, ki jo povzroča. Znanstveniki so genske podatke iz več kot 17.000 vzorcev koronavirusa podali v superračunalnik, imenovan Summit, da bi odkrili povezave, ki odgovarjajo na številna vprašanja. Daniel Jacobson, vodja raziskav, je dejal, da je uspelo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Virusi, ki pridejo skozi vaš nos, naredijo prostor drugim
Zdi se, da se koronavirus najprej veže na tako imenovane receptorje ACE-2 v epitelijskih celicah nosu, nato pa okuži več tkiv v telesu od celice do celice. Prav tako spodbuja celice, da proizvajajo receptor ACE-2, ki jih je zelo malo. Tako virusi vstopijo tudi v celice, ki prej niso imele “ključa”. Prej ni bilo razumljeno, zakaj bolezen napada pljuča, saj v pljučnem tkivu ni veliko receptorjev, na katere bi se virus lahko pritrdil. No, zdi se, da virusi, ki pridejo prvi, “naredijo prostor” drugim.

Predvsem napada krvne žile
V postopek je vključena še ena molekula, imenovana bradikinin. Virus proizvede veliko tega, kar spremeni način delovanja celice. Raziskovalci verjamejo, da ta molekula morda stoji za smrtmi. Ko se kopiči, postanejo stene krvnih žil bolj prepustne, kapilare se razširijo in žile se zožijo. To krepi idejo, da je Covid-19 pravzaprav vaskularna bolezen.

Ker bradikinin naredi krvne žile prepustne, se pacientova pljuča napolnijo s tekočino in kot da bi poskušal dihati skozi balon, poln vode. To tudi pojasnjuje, zakaj tudi ventilator ne pomaga vedno.

Lahko zmanjšate tveganje za pokrivanje nosu
Ker se celoten postopek začne z virusom, ki se prilepi na nosno sluznico, ki pride tja s kapljično okužbo, je vredno masko nositi pravilno, tudi z nosom. Na ta način zaščitimo ne samo sebe, temveč tudi druge.

Teorija pojasnjuje težave s srcem
Hipoteza o bradikininu lahko pojasni, zakaj se lahko pri okužbi s Covid-19 razvijejo težave s srcem. Ta molekula povzroča aritmije in znižuje krvni tlak. Pojasnjuje pa tudi simptome živčnega sistema, saj postane tudi stena krvnih žil v možganih prepustna.

Zato je bolezen za moške nevarnejša
Številni geni, ki igrajo ključno vlogo pri uravnavanju količine molekule, imenovane bradikinin, se nahajajo v kromosomu X, kar pomeni, da jih je pri ženskah dvakrat več kot pri moških. Raziskovalci pravijo, da lahko igra tudi vlogo pri ustvarjanju več moških med resnimi bolniki.