Oldal kiválasztása

Nov preobrat v zadevi strmoglavljenega ukrajinskega letala, ki lahko povzroči zaplete

V tragediji ukrajinskega potniškega letala, do katere je prišlo zaradi nenamernega raketnega obstreljevanja, je življenje izgubilo 176 oseb.

Teheran smatra žrtve strmoglavljenega potniškega letala z dvojnim državljanstvom za Irance – je na ponedeljkovi tiskovni konferenci sporočil predstavnik iranskega zunanjega ministrstva. Iran ne priznava ustanove dvojnega državljanstva.

Iran je v bližini Teherana pomotoma sestrelil ukrajinsko potniško letalo s 176 potniki in posadko na krovu, med njimi je bilo precej Irancev z dvojnim državljanstvom. Na krovu je bilo tudi 57 Kanadčanov.

„Kanado smo obvestili, da Teheran Irance z dvojnim potnim listom smatra za državljane Irana in za njimi tudi žaluje,” je na novinarski konferenci izjavil tiskovni predstavnik Abbas Musavi.

Po poročanju tiskovne agencije ISNA je Musavi v petek povedal: katastrofa letala ne sme prerasti v politično zadevo držav, katerih državljani so bili med žrtvami sestreljenega letala.

Fotó: pixabay.com

Pet tujih držav, katerih državljani so bili med žrtvami, torej Kanada, Ukrajina, Švedska, Afganistan, Velika Britanija, je v petek javno potrdilo: Iran mora svojcem žrtev izplačati odškodnino – sedaj je na potezi Teheran, da odgovori, saj svet čaka na njegov odziv. Predstavniki petih držav so v Londonu oblikovali skupno stališče. Potemtakem je Iran prisiljen „organizirati temeljito, neodvisno in odprto mednarodno raziskavo v zadevi”.

Musavi je izjavil: Iran bo „nad vsemi pričakovanji”z vsemi tujimi državami sodeloval.

Ob tem je dodal: nenavadno je, da kanadsko zunanje ministrstvo prosi Iran, da se kanadski konzul prepriča o državljanstvu žrtev, po tem ko so vse žrtve že identificirane.

V Kanadi se je v nedeljo prejšnji teden skoraj dva tisoč oseb, v veliki večini predstavniki iranske skupnosti, spominjalo 57 kanadskih državljanov, umrlih v tragediji. V Kanadi živi ena največjih iranskih skupnosti v Severni Ameriki. Po popisu leta 2016 se je 210 tisoč oseb izreklo, da imajo iranske korenine. Na žalni slovesnosti v Edmontonu je ministrski predsednik Justin Trudeau izjavil, da se bo boril za zadoščenje pravici – piše MTI.