Oldal kiválasztása

Notre-Dame še ni pobegnil

Po besedah vladnega komisarja za obnovo je ogrožena katedrala še vedno ogrožena.

General Jean-Louis Georgelin, nekdanji načelnik štaba, je dejal, da še vedno obstaja nevarnost, da se obokani strop zruši.

„Trenutno stanje lokov ni popolnoma znano, zato ni nobenega zagotovila, da se zgornja meja ne bo podrla” – je v intervjuju, ki ga je dal francoski medijski skupini, dejal vladni komisar za obnovo stolnice.

General je dejal, da je treba rešiti še odločilne in občutljive naloge, na primer rušenje odrov okoli templja ali natančno ocenjevanje stanja obokov in odstranjevanje naplavin s strehe.

Ko se je 15. aprila lani 850-letna gotska cerkev vnel v plamen, je Notre-Dame doživela prenovo. Tako imenovani Hussar stolp, visok 90 metrov in 750 ton, je bil v požaru popolnoma uničen.

Fotó: pixabay.com

Kot je dejal Georgelin, bi bilo treba gradbene odre razstaviti do sredine leta 2020, obnovitev pa naj bi se začela prihodnje leto. General je dejal, da so ga o templju pomirili s strokovnimi izjavami, za katere je dejal, da potrjujejo, da so izbrali pravo pot za popravilo in popravilo. Vladni komisar je dejal, da še ni bila sprejeta odločitev o obliki in materialih (les, kovina ali beton) za obnovo stolpa in strehe Hussar.

Pred tem je vodja katedrale dejal, da obstaja le 50-odstotna možnost, da tempelj pobegne, in je rušenje odrov označil za najnujnejšo, a občutljivo nalogo.