Oldal kiválasztása

Niz poznih napadov pretresa nemški živčni sistem

Grožnja, napad, umor. V teh primerih storilci v Nemčiji vse pogosteje režejo nože. Nemška dežela je prva objavila statistiko, ki prikazuje, kako pogosto se kot orožje uporablja nož. Profesionalci so bili šokirani.

V Nemčiji oblasti niso dolžne voditi ločenih statističnih podatkov o napadih z noži. Vendar so v zadnjih letih kazniva dejanja, povezana z nožem, postala tako pogosta po vsej državi, da so se v provinci Severno Porenje-Vestfalija odločili, da lansko leto objavijo primere, ki so bili registrirani lani. Herbert Reul, minister za notranje zadeve, je sporočil, da je bilo lani 6.827 primerov kaznivih dejanj z zamudo. Skupno 6.736 osumljencev je postalo osumljencev, od tega 2.645 (40 odstotkov) nenemških.

Statistični podatki omenjajo tudi, da je bilo med osumljenci 1052 migrantov, kar je 15,6 odstotka vseh osumljenih storilcev.

Seveda so bili najbolj osumljeni Nemci (4091), sledili so jim Turki (436) in presenetljivo Sirci (364). Na vrsti so Poljaki, Romuni, Afganistanci, Srbi in Iračani. Osupljiv je tudi položaj Sirijcev na stopničkah, saj sirska manjšina predstavlja le nekaj odstotkov prebivalstva pokrajine.

Po besedah Herberta Reula so pozni napadi resna težava, vendar zaenkrat ni podlage za primerjavo, saj v zadnjih letih takšnega poročila ni bilo. Po besedah vodje ministrstva bi ga bilo smiselno uvesti v vseh provincah, da bi oblasti dali celovito sliko. Tudi v Bremenu in na Bavarskem letos ne bo ločenih statistik o poznih napadih, vendar obstajajo pokrajine, ki spremljajo razmere:

Berlin: Lani je bilo registriranih 2795 primerov, najslabši letni podatek se je začel leta 2009, poročajo prestolnice.
Turingija: Za manj naseljeno regijo so na voljo samo podatki za leto 2018. Takrat je na policijo prišlo 986 primerov, kar je tudi precejšen porast.
Baden-Wurttemberg: 6073 je poročalo o poznih napadih, vendar je to še vedno leto 2018. Ni treba posebej poudarjati, da se tudi tu vsako leto povečuje število zabodljivih zločinov. V pokrajini obstaja tudi petletna primerjava. Med letoma 2014 in 2018 se je število kaznivih dejanj, pri katerih so storilci uporabili nože, povečalo za skoraj 25 odstotkov. Po mnenju strokovnjakov je ta pojav očitno povezan z množičnimi migracijami.
V Hesseju je bilo v letu 2018 zaradi poznega napada začetih 1.212 policijskih preiskav, kar je 71 (!) Odstotkov v primerjavi z letom 2013.

Fotó: pixabay.com

Čeprav je bilo na vrhu nemških notranjih ministrov leta 2018 sklenjeno, da bi bilo treba poročila o poznih napadih uvesti povsod, vendar to do danes še ni bilo storjeno. Čeprav več provinc neradi pripravlja takšne statistike, ne moremo dobiti natančne slike problema poznih napadov po celotni Nemčiji. Vendar znane številke kažejo, da je nasilno kaznivo dejanje v Nemčiji zaradi množičnega priseljevanja prevzelo novo raven.