Oldal kiválasztása

Nikoli ne spuščajte listja pese, lahko ga uporabite za vse

Pesa se ponavadi prodaja brez listov, če pa jo dobite na trgu z zelenjem, ne spustite širokih, mesnatih listov! So vsaj tako zdravi kot gomolji in veliko jih lahko naredite.

Listi pese so enako bogati s hranili kot gomolji, vendar so namesto značilno zemeljskega okusa sladki, ko jih okusimo. Odličen je za hematopoezo in podpira razstrupljanje jeter. Polna je vitaminov A, B1, B2 in C, folne kisline, fosforja, natrija, kalija, magnezija in seveda železa. Zato ga ni vredno zapravljati in metati stran. Namesto tega ga operite in naredite nekaj okusnega!

Fotó: pixabay.com

Vendar pa so ledvični kamni zaradi vsebnosti oksalne kisline pozorni na peso. Ta spojina v kombinaciji s kalcijem lahko tvori ledvične kamne kalcijevega oksalata. Tako kot gomolji imajo tudi listi visoko vsebnost oksalne kisline. Upoštevajte tudi, da se bodo listi razmeroma kmalu posušili, zato jih čim prej uporabite, če jih želite dati v solato ali jih skuhati.

Če stisnete sok iz pese, ga vrzite v sokovnik. Dodate ga lahko v solato tako, da ga narežete na drobno ali na drobno. V kombinaciji z rugolo, drugo zelenjavo, pomarančo in noro s tradicionalnim jogurtovim solatnim prelivom bo odlična prehrana. Nekaj ​​špinače lahko nadomestite ali zamenjate v pite, zelenem smoothieju ali v pari. Na pari, aromatizirani z limoninim sokom, česnom in zelišči, bodo odličen obrok. Če želite nekaj bolj začinjenega, zamenjajte zelišča za kari. Dodate ga lahko v juhe, kot so listnati ohrovt ali skuta.