Oldal kiválasztása
News

Nezadovoljne razmere na grškem otoku so raznesle migrante

Samo avgusta je v Lesvos v Grčiji prispelo 3000 novih prosilcev za azil. Tam so sprejemni centri polni in prevažajo priseljence z ladjo do celinske Grčije. Turški predsednik grozi, da bo spustil še en milijon migrantov.

Napetosti v begunskem taboru na otoku Lesbos so dosegle vrhunec. Mladi priseljenci, ki so bili nastanjeni brez staršev, so se začeli bojevati, zahtevali so boljše pogoje in nadaljnji dostop do zahodne Evrope. Nekatere tiskovne agencije so poročale, da je bilo v protest vpletenih kar 300, ki so na koncu dneva zažgali smeti in celo napadli policijo. Uniforme so morale uporabiti solzivec, da bi zajezile nadaljnje nasilje. Moteče je tudi, da so grške oblasti v tem tednu v prepeljale 1.400 migrantov – predvsem afganistanskih družin – notranjost Grčije.

Mladi migranti, ki ostanejo v Lezbosu, prav tako protestirajo zaradi premestitve v ustanove, kjer je na voljo manj ljudi. Zahteva se zdi upravičena, saj je avgusta na otok prispelo le 3000 novih prosilcev za azil, večina pa jih mora počakati, dokler oblasti ne odločijo o njihovi prošnji. Vendar pa po poročilu ZN 11.000 ljudi že živi v lezbičnem taboru z novimi prišleki, ki bi sprva zagotovili dovolj prostora za četrtino.

Fotó: pixabay.com

Mejnim odprtjem grozi Erdogan

Pritisk na grške oblasti se je v zadnjih treh letih močno zmanjšal, saj sta se leta 2016 Evropska unija in Turčija dogovorili. V tem smislu Unija daje ogromno podporo prizadevanjem turške vlade za sprejem sirijskih migrantov, ki v to državo prispejo pod ustreznimi pogoji. Turki so obljubili tudi, da bodo iz Grčije vrnili vse sirske priseljence, katerih prošnja za azil je bila zavrnjena. Od leta 2011 je Turčija sprejela 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so zapustili svoje domove zaradi državljanske vojne v njihovi državi. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v četrtek sporočil, da želijo namestiti milijon migrantov v varnostno območje, ki so ga postavili na severu Sirije. Predsednik je še dejal, da bo Ankara, če ne bo dovolj mednarodne pomoči priseljencem, ki tam prebivajo, odprla mejo in poslala sto tisoč migrantov v Evropo.

Tiskovna predstavnica Evropske unije Natasha Bertaud je prva odgovorila na Erdoganove besede. Bertaud je dejal, da je vodstvo zveze prepričano, da bodo tudi v prihodnje tesno sodelovali s turško vlado. Tiskovni predstavnik je dodal, da je EU od 6 milijard evrov, predhodno dogovorjenih v Ankari, že zagotovila 5,6 milijarde evrov in da bo kmalu nakazan tudi preostali manjši znesek.