Oldal kiválasztása
News

Neverjetno: telefon vam bo kmalu sporočil, ali gre za koronavirus

Ameriški raziskovalci razvijajo mobilni pripomoček za testiranje koronavirusa.

Kmalu bo naš telefon lahko zaznal, če smo okuženi s koronavirusom na podlagi kihanja ali kašljanja.

Ameriška raziskovalna skupina je začela razvijati telefonsko aplikacijo, ki bo v 60 sekundah obvestila svojega uporabnika, če je okužen, piše Metro.

Načrtuje se, da bo trimesečni dostop stal približno 45 funtov (18.000 forintov).

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Vodja projekta profesor Massood Tabib-Azar, inženir na univerzi v Utahu v ZDA, verjame, da bo to imelo pomembno vlogo pri zajezitvi pandemije.

Mimogrede, razvoj aplikacije se je zanj začel v povezavi s povsem drugim projektom, saj so prvotno želeli prispevati k boju proti virusu zika, ki ga širijo komarji.

Doslej so izdelali deset, eno palčnih prototipov, ki bodo lahko komunicirali s pametnimi telefoni prek tehnologije Bluetooth.

Uporabniki morajo te senzorje povezati prek polnilnega vhoda telefona in takrat lahko zagnana aplikacija zazna okužbo z mikroskopskimi delci sline. In naš mobilni bo v nekaj minutah pokazal rezultat testa.

Profesor Tabib-Azar je dejal: “Če nekdo diha, kašlja, kiha ali piha na senzor, bo lahko na njem zaznal prisotnost patogenov Covid-19.”

Načrtovano je, da bo kupljeni senzor uporabljen, saj električni tok uniči prejšnji vzorec. Na ta način bi strokovnjaki pomagali tudi pri napovedovanju nastajajočih žarišč, saj bodo rezultati testov poslani v najbližji zdravstveni dom s pritiskom na gumb.