Oldal kiválasztása

Neverjetno je, koliko denarja božičnim zvezdam prinesejo zvezde

Zares uspešne božične pesmi pogosto razkrivajo, kako dobre so v resnici več desetletij.

Ko se zaženejo božične pesmi, so velik posel, le redki pa dejansko naredijo velik hit – poroča CNN-jev članek. Največji problem je seveda ta, da so dela sezonska. Tako lahko pričakujete največje in skoraj ekskluzivno poslušanje ob določenem času v letu. In ko gre za predelavo klasičnih pesmi, se tudi trenutna sezona briše.

Fotó: pixabay.com

Vendar finančno uspešne božične pesmi ne razkrijejo, kako dobre so v resnici v enem letu.
Točen prihodek je težko določiti, saj skladbe, ki so znane po vsem svetu, plačujejo po regijah in niso vse javno dostopne.

Seznam letnih avtorskih honorarjev je v primerjavi s prejšnjimi leti naredil veliko spremembo: znana pesem Mariah Carey, All I Want For Christmas, se je premaknila za eno mesto naprej.

5. Wham! – Last Christmas
Nobenega božičnega seznama ne smete zamuditi! Letos je izšla tudi oddaja “Last Christmas”, ki poleg naslovne pesmi predstavlja doslej še neobjavljene pesmi dobitnika nagrade Grammy Georgea Michaela.
Letna licenčnina za zadnji božič je ocenjena na 390.000 dolarjev.

4. Bing Crosby – White Christmas
Prvič je bil objavljen leta 1942 pred skoraj osemdesetimi leti in od takrat se imenuje klasika. V tem času je ustvarila 426.000 dolarjev letnih prihodkov.

3. The Pogues – Fairytale of New York
Britanska puntska skupina Celtic je v prazničnem vzdušju leta 1987 našla tudi dobro temo, čeprav jim sploh ni bilo cilj napisati božične pesmi. Pesem zasluži 501.000 dolarjev na leto prihodkov.

2. Mariah Carey – All I Want For Christmas Mogoče je to ena najbolj znanih skladb Mariah Carey, toda All I Want For Christmas ni samo za to izjemno delo.
Po izdaji leta 1994 je na lestvicah dosegel številko 3 in tam ostal 28 tednov. Ponovna izdaja leta 2006 je bila dovolj za 5. mesto, ki je po štirih tednih spodrsnilo.

Vendar pa lahko po približnih izračunih iz zabave.ie zaslužite neverjetno veliko denarja. Tarife za različne radijske postaje so različne, zato ni bil poskus poskusiti oceniti prihodek od oddaje.
Vendar na YouTubu na podlagi podatkov Rockonomic računa 0,025 centa na ogled. A ogledov je več kot 610 milijonov, ali skupaj 15,3 milijona dolarjev. Stran opozarja na dejstvo, da je ta vrednost le izračun in ne ustreza nujno resničnosti.

Na podlagi trditve DigitalMusicNews.com Spotify plača 0,00397 centov vsakič, ko ga igra All I Want For Christmas. Pomnoženo s tem bi 10 milijonov milijonov dolarjev, zasluženih prejšnji božič, lahko ustvarilo 42,9 milijona dolarjev prihodka.

Seveda so pesem uporabili 60-krat v kinematografih in TV oddajah, poroča IMDb. Tako bi lahko kmalu postal seznam božičnih pesmi. Trenutno po uradnih podatkih ustvari 520.000 dolarjev prihodka za kuhinjo na leto.

1. Slade – Merry Xmas Everybody
Vodilna na lestvici CNN je Merry Xmas Everybody britanske skupine Slade. Počasi izpuščen pred pol stoletja, leta 1973, nihče, tudi avtor Jim Lea, ni mislil, da bi lahko bil takšen uspeh. Kot je povedala Lea, se je to celo zdelo brezupno podvig: Bilo je tako kot takrat, ko je Sisphos poskušal z gorenj skakati po gori.
Sčasoma pa je ta hit postal ključ do nesmrtnosti glam benda.

Prodali so 1,3 milijona izvodov, vsako leto ponovno izdali in pridobivajo popularnost ne le v Veliki Britaniji, ampak po Evropi, saj prinašajo 1,3 milijona dolarjev na leto.