Oldal kiválasztása
News

Neverjetno je, kaj terapevtski psi zmorejo

Dobro usposobljena žival ve toliko več kot samo prijaznost do svojega lastnika. Njihova naloga je izredno zapletena, možnosti pa neskončne ...

Posebej usposobljeni štirinožni se učijo, razvijajo, travmatirajo in seveda tolažijo.

Splošno napačno prepričanje je, da so takšni psi samo za božanje, na žalost veliko ljudi res razmišlja o tej temi. “Te živali se resnično lahko vključijo v človeška čustva, ne glede na to, ali delajo v skupini ali posamezno,” pravi Györgyi Gaál, direktor fundacije za terapevtske živali in izobraževanje, naša zalagateljica. Poleg tega se ukvarjajo z ljudmi vseh starosti in skupin, od zapornikov do oseb z motnjami v duševnem razvoju.

S posebno tehniko lahko psi otroke naučijo tudi štetja ali priprave pisanja z razvojem finih gibalnih gibanj. V glasbenem razredu pa lahko nosijo obleke, slike, koščke materiala, pustne kostume.

“Nekateri psi so bili šolani, da bodo pozorni na učence v šoli – če se otrok zatakne z odgovorom, bo pes ležal. Otroci so neverjetno motivirali, da so pozorni na psa!”

A ne le najmanjši ljubijo štirinožne pomočnike: terapevtski psi so prisotni tudi v programih za preprečevanje kriminala, popravnih prostorih, kjer nas psi različnih lastnosti in videza učijo, kako izbrati človeške prijatelje. Druge psice v domu za ostarele pomagajo stanovalcem demence, da razvrstijo pošto ali jih sprožijo v telovadbo: bilo je nekaj teti, ki so s psom začele hoditi v sprehajalcu.

Obstajajo tri vrste psov: trenirajo psi 45-minutne tečaje s kratkimi odmori. Razvijalci se po 20 minutah spočijejo, vendar morajo imeti možnost milimetrov postaviti noge, glave in repo. Na videz preprostejša naloga kriznim pomagačem, ki jim ni preostalo drugega, kot da se skrivajo v stiski, vendar čutijo vso tesnobo in žalost.

Tukaj je, kako trenirati svojega terapevtskega psa!

Vadba psov je večletni postopek, ne slučajno: na koncu se žival nauči, da vse spusti. Zato je zelo pomembno, da še posebej skrbite za svojo telesno celovitost!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Živali bodo pregledane po treningu in bodo vsakih šest mesecev opravljene obvezne laboratorijske preiskave. Medtem so lastniki tudi aktivni, saj med drugim učijo psihologijo in anatomijo in so vedno prisotni pri „vajah” psov.

Vsi štirinožni člani so člani organizacije in zagotavljajo kakovost dela, saj lahko slaba izkušnja psa povzroči resne duševne poškodbe. Da se to ne bi zgodilo, je treba žival jemati tudi resno, če žival zeha ali gleda stran. In če ga boste natrgali ali potegnili, namesto da ga božate, bo usposobljena oseba tudi vedela, na katerih refleksnih točkah morate pritisniti roko, da ga odprete proti svoji volji.

Kateri pes sprejme tisto, za kar se boste odločili, je odvisno od vas. Na samem začetku usposabljanja postane jasno, da ne želite sodelovati. Kasneje tisti, ki delo opravi z največjim veseljem. In katere pasme psov se lahko naučimo? Brez izjeme nobena! Tudi mladič ni pogoj: bil je pes, ki je pri Györgyi prišel mlajši od šestih let. “In pit bull, na primer, z veseljem ga zgrabijo bolj grobi otroci in uživali bodo v masaži” – pravi.