Oldal kiválasztása

Neverjeten spor zaradi ratatuja! Olupiti ali ne olupiti?

Napočila je sezona ratatuja in tudi glede te jedi lahko z gotovostjo trdimo, da ima vsaka hiša svoj recept, saj ga vsak pripravlja nekoliko drugače. Največjo dilemo pa predstavlja vprašanje, ali naj zelenjavo olupimo ali ne.

Ko napoči sezona ratatuja, se pogosto postavlja zelo aktualno vprašanje, kako ga najokusneje pripraviti. Tu se pa mnenja krešejo. Čeprav je o ratatuju splošno znano, da ni originalna madžarska jed, pa je kljub temu ena od značilnih jedi tradicionalne madžarske kuhinje. Tudi v sosednjih državah pripravljajo podobno jed, vsem dobro znano italijansko pepperonato ali francoski ratatouille. Velika večina poznavalcev se strinja z dejstvom, da so za pripravo ratatuja obvezne štiri osnovne sestavine: maščoba, čebula, paprika in paradižnik.

Fotó: pixabay.com

Pogledi se razhajajo glede tega, ali se zelenjava olupi ali ne.

Tisti, ki so poskusili ratatuj iz olupljene zelenjave in zelenjave, ki ni bila olupljena, so zaznali razliko. Drugačna je struktura in tudi končni rezultat. Tisti iz olupljene zelenjave je nekoliko bolj kašast, lažje prebavljiv, a je razumljivo tudi okus drugačen. Če pa zelenjave nismo olupili, je ratatuj bolj hrustljav. Nekatere paradižnikova lupina ne moti, a se jim zdi pomembno, da je paradižnik narezan na kocke in da je zorel na soncu, prav tako je izrednega pomena tudi kakovostna paprika. Da bi odločili, katera različica je okusnejša, je vsekakor vredno poskusiti obe varianti in ne le na pamet zagovarjati eno v razpravi, ki nima končnega rezultata. Lupljenje pa tudi ni tako zapleteno!

 

Kaj mora ratatuj vsebovati?

Poleg štirih osnovnih sestavin sodi v ratatuj še ogromno drugih: česen, bučke, riž, jajca, klobase, jajčevec. Nekateri ga začinijo celo še z rdečo papriko podobno kot golaža. Seveda s temi okusi obogatimo jed, vendar mnogi trdijo, da ima ratatuj iz štirih osnovnih sestavin najizvirneši in najpristnejši okus.

V katerem vrstnem redu naj si sledijo sestavine v loncu?

Po drobno nasekljani čebuli je na vrsti paprika. Ali naj dodamo prej paradižnik? Nekateri kuhajo paradižnik povsem na začetku, da bi spustil čim več soka, so pa tudi taki, ki začnejo s papriko. Tistim, ki imajo radi bolj redko varianto, se plača začeti s paradižnikom. Nista opciji samo obe skrajnosti, čedalje več mojstrov se igra z možnostjo, da vse štiri sestavine hkrati dajo v lonec. Nekateri poskušajo tudi tako, da papriko dajo na žar, paradižnik pa popečejo na nizki temperaturi, da bi njegov okus bil še intenzivnejši. Na ta način se osnovne sestavine v loncu srečajo šele na koncu.

Obstaja pa ena stvar glede katere se vsi strinjamo: ratatuj je božanska hrana!