Oldal kiválasztása

Nekdanji borci ISIS in njihove družine čakajo na Kosovo

Pred kratkim so ponoči v Prištino prepeljali 110 ljudi, nato so moške na skrivaj poslali v zapor Podujeve, ženske in otroke pa so odpeljali v center Vranidol na medicinsko-psihološki pregled.

Kosovo je morda ”napredni garnizon” Islamske države – pisal je Focus.de pred dvema letoma. Savdijci so tja poslali pridigarje
širijo islamska radikalna vehabijska prepričanja. Državo, ki obstaja že 11 let, deloma podpira Bruselj, deloma Turčija in druge muslimanske države, z okoli 90% muslimanskega prebivalstva države. Kosovo zdaj z družinami čaka borce ISIS -piše Deutsche Welle.

Ponovno sprejetje tisoč vojakov v sirijskih kurdskih taboriščih so doslej skoraj vse evropske države razen Kosova zavrnile. Direktor javne varnosti Mensur Hoti je nemškemu novinarju povedal, da so ponoči v Prištino prepeljali 110 zapornikov. Bili so kosovski državljani, ki so se odšli na Bližnji vzhod boriti. Letališče v Prištini je bilo zaprto, ko so se 32 žensk in 74 otrok vrnile na Kosovo in jih z avtobusi prevažali s žarometom s kratkimi luči. Moške so najprej poslali v zapor Podujeve, ženske in otroke pa na zdravniško-psihološki pregled v center Vranidol.

Fotó: pixabay.com

„Najtežji del dela s povratniki je še vedno ideološka obravnava” – je dejal Hoti. DW je spoznal tudi Vlora, ki je pri 17 letih lagal očetu, da bi odšel v Turčijo na počitnice, pravzaprav je pobegnil v Sirijo. Odtlej je žena treh bojevnikov in je dvakrat postal vdova. “Mali ne bo nikoli poznal svojega očeta. Zapri
Bil sem, ko je umrl. Zadela ga je raketa” -je povedala Vlora. V njihovem življenju je bil čas, ko jim ni ostalo hrane: v agoniji so jedli travo. Ko so prišli domov, je bil otrok tako šibek, da ni mogel stati.

Valbona Tafilaj pozna Vloro in druge povratnike. Tafilaj se z ekipo 20 psihologov in psihiatrov trudi, da bi se povratniki vrnili v kosovsko družbo. Fatos Makolli, protiteroristični vodja države, je povedal, da se je približno 400 Kosovcev borilo proti ISIS-u. Čeprav poskušajo pripeljati njih in njihove družine domov, ki lahko dokažejo, da so ubili ljudi, jih preganjajo. Od leta 2014 je bilo aretiranih več kot 150 podpornikov ISIS in več kot 80 obsojenih.