Oldal kiválasztása

Ne trpite zaradi refluksa, pokazali vam bomo, kaj storiti!

Refluks je prava ljudska bolezen in pri mnogih ljudeh skoraj neprestano nadleguje. Toda z zavestnim življenjskim slogom jih lahko v kratkem času olajšate.

Skoraj 30 odstotkov madžarskega prebivalstva ima simptome refluksa. Ko kisla vsebina želodca priteče nazaj v požiralnik, povzroči draženje in v najslabšem primeru razjede. Bolniki pogosto občutijo bolečine v prsih, kašelj in težave z ušesom, nosom in grlom in jih lahko olajšajo le z zdravili.

Vendar pa lahko, tako kot pri mnogih drugih boleznih, tudi dober življenjski slog veliko pomaga pri refluksu. Kot prvi korak je vredno izpustiti alkohol, cigarete in kavo, če katero koli od njih redno uporabljate. Če se jim nikoli ne morete odreči, jih vsaj ne jejte na prazen želodec. Belo moko in tradicionalno hrano z veliko maščobami je vredno zapustiti, poskusiti pa je mogoče celo živila brez glutena, saj je refluks včasih posledica skrite občutljivosti na gluten. Sadni sokovi zjutraj, zelenjavni sokovi popoldne in zeliščni čaji zvečer – slednji lahko pomirjajo stresni živčni sistem. To je pomembno le, ker stres poveča simptome refluksa.

Fotó: pixabay.com

Po nekaj dneh cvet bele akacije olajša simptome, zato je namesto vsakodnevnega uživanja dovolj, da pijete le enkrat ali dvakrat na teden. Šentjanževka, ki je ne smemo zaužiti z belim akacijevim cvetom, optimizira delovanje živcev in imunskega sistema. Po šestih tednih uživanja si vzemite odmor. Z visoko vsebnostjo encimov ingver napitek aloe vere pomaga požiralniku požiralniku. Limonina voda in mešanica sode bikarbone, jabolčnega kisa in vode je lahko odlična.

Krompir je zvezda med jedmi: krompir, ocvrt v svojih kožicah z oljčnim oljem ali maslom, ni samo okusen, ampak tudi surov krompirjev sok lahko povzroči refluks simptome brez simptoma. Pesa, borovnice, slive in džemi, narejene iz nje, buče z oreščki, ogrščico, grah, korenje, česen in papriko so vse dobre za refluks želodec.