Oldal kiválasztása

Ne počivajo na italijanskih komunajah, hočejo Salvinijevo glavo

Zgornji dom v Rimu se bo v sredo odločil, ali bo imuniteto odvzel nekdanji notranji minister Matteo Salvini, vodja lige in koalicija desnega centra, potem ko je tožilstvo začelo postopek proti aretaciji migrantske skupine, ki je na italijansko vojaško ladjo Gregoretti prispela minulo poletje.

V deveti uri zjutraj se v senatu začne razprava o odvzemu imunitete senatorju, člani zgornjega doma pa naj bi glasovali popoldne ali zvečer.

Večina vlade, in sicer Gibanje petih zvezd (M5S), Demokratična stranka (PD), Živa Italija (IV) in druge manjše levičarske stranke, so objavile prejšnje napovedi o odvzemu Salvinijeve imunitete.

Odbor za imuniteto zgornjega doma je glasoval 20. januarja: takrat so bile vladajoče stranke odsotne, člani lige pa – so na Salvinijevo zahtevo – podprli odvzem politiki imunitete. Matteo Salvini je izjavil, da svojih odločitev kot notranjega sekretarja ni obžaloval in da je pripravljen soditi za zaščito italijanskih meja.
Vendar je Matteo Salvini v zadnjih tednih spremenil svojo strategijo za nasvete odvetnikov: na sestanku v senatu bosta Hajr zaveznik Italija (FI) in italijanska brata (FdI) pozvala k novemu glasovanju, senatorji A lige pa bodo ostali ali zapustili zbornico.
Prva govornica v zgornjem senatu je Erika Stefani, senat lige, in Giulia Bongiorno, še ena stranka politik, ki je Salvinijev odvetnik, in Matteo Salvini.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Stranka Mattea Salvinija je danes najmočnejša italijanska politična organizacija

Po mnenju analitikov je izid zasedanja senata nepredvidljiv: Salviniju bo odvzeta imuniteta, če se bo večina vladnih strank združila. Ni pa izključeno, da se bodo vladne stranke izognile temu, da bi jih tožile s tožbo in s tem še povečale svojo priljubljenost. Matteo Salvini trenutno vodi največjo stranko v Italiji, ligo, po anketah z več kot desetimi odstotki prednosti pred PD in več kot trikrat več kot M5S. Po mnenju drugih bi sojenje Matteu Salviniju lahko vodilo le do manjše podpore ligi. Komentarji novinarjev so izpostavili, da dosedanje imunitete Mattea Salvinija pred parlamentarno prakso ni bilo treba odvzeti po prvostopenjski sodbi ali zaradi drugih resnih obtožb, postopek tožilstva pa je bil v bistvu posledica političnih odločitev Salvinija.

Sedanji primer je začelo sicilijansko tožilstvo v Sirakuzi, predvsem zato, ker je Salvini zaščitil Italijo pred nezakonitimi priseljenci v skladu z veljavnim zakonom. To seveda ne omogoča liberalnim strankam in tožilstvu pod njihovim vplivom. Maščevanje še enkrat dokazuje, da želijo balliberalci odstraniti konzervativne politike.