Oldal kiválasztása

NE DELAJTE TEH NAPAK PRI SVOJIH SADIKAH

Sredi marca lahko začnete gojiti sadike skoraj vseh rastlin. Čeprav večina od njih ne predstavlja večjega glavobola, obstaja nekaj osnovnih napak, zaradi katerih lahko ves vaš trud propade. Tukaj so najpogostejše pasti!

Obstaja veliko vrtnin, ki jih je vredno saditi kot sadike in ne kot semena, saj bodo trajale veliko dlje in vam dale več pridelka. Sadike lahko kupite tudi na tržnicah in v trgovinah, če pa želite večjo količino, se vam finančno bolj splača, če jih vzgojite sami. Čeprav sajenje najbolj priljubljenih vrtnin ni težko, obstaja nekaj osnovnih težav, na katere naletijo vsi začetniki. Če boste delali te napake, vaše rastline ne bodo vitalne, imeli boste slab pridelek, sadike pa bodo morda celo odmrle, še preden jih boste lahko posadili na vrt. Tukaj so napake, na katere morate biti pozorni pri sajenju.

Ne razkužite lončkov
Preden sejete semena, je najpomembnejši korak temeljito pranje lončkov z razkužilom – to je lahko voda s kisom ali soljo. Ni namreč priporočljivo uporabljati lanskoletnih sadik, ne da bi jih oprali, saj lahko glivične bolezni, kot je na primer gniloba sadik, napadejo vaše mlade rastline.

Zanje ste izbrali napačen prostor
Čeprav semena za kalitev po vzkliku potrebujejo toploto, jim lahko shranjevanje v prostoru s temperaturo 20-25 stopinj Celzija še posebej škodi. Raztegnejo se, postanejo šibkejša in morda celo prej zbolijo. Ko rastline vzklijejo, je zanje dovolj 10-15 stopinj Celzija.

Preveč vode
Naravno je, da želite poskrbeti za rastoče sadike, vendar se začetniki takrat nagibajo k pretiranemu zalivanju. Zalivajte jih le zjutraj in veliko zračite prostor, v katerem jih imate, saj zaradi megle lažje staknejo glivične bolezni. Prav tako je pomembno, da jih ne zalivate od zgoraj, saj jih lahko, dokler se semena ne pojavijo, odplakne dovolj, da jim prepreči kalitev. Pri zalivanju od zgoraj je težko nadzorovati količino vode, ki jim jo damo, zato jim je lahko damo preveč. Bolje je, da lončke držite na pladnju in pladenj napolnite z vodo; tako bo v lončke prišlo le toliko vode, kolikor je rastlina potrebuje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ne redčite jih
Majhnih rastlin s semeni ni mogoče posaditi v lončke, temveč le na pladenj, vendar je nujno, da jih prebodete, ko poženejo 2-3 prave liste, ali pa jih presadite v lončke. Če tega ne storite, se bodo konkurenčne sadike podaljšale, postale pregoste in prej ujele glivične bolezni, poleg tega se bo rast čez nekaj časa popolnoma ustavila.

Brez usposabljanja
Čeprav je do sajenja še daleč, velja nekaj tednov prej razmisliti o aklimatizaciji rastlin na prosto: to pomeni, da dva do tri tedne pred sajenjem sadike občasno vzemite na vrt, po možnosti tam, kjer jih boste posadili, in jih pustite zunaj. Najprej jih pustite zunaj za uro ali dve, nato pa čas postopoma podaljšujte. Na ta način, ko bo čas za sajenje, rastline ne bodo šokirane zaradi nenadne spremembe razmer, bolje bodo rasle in dale obilnejši pridelek.