Oldal kiválasztása

Navdušenje se bohoti: razkrit je bil posnetek snemanja ukrajinskega letalnika

V okoliščinah strmoglavljene nesreče ukrajinskega potniškega prometa so v več državah zelo sumljive. Po njihovem mnenju bi lahko tragedija povzročila usodna napaka.

Po podatkih obveščevalnih podatkov je iranska raketa zemlja-zrak v torek strla ukrajinsko potniško letalo v bližini Teherana, je na tiskovni konferenci v Torontu v četrtek dejal kanadski premier Justin Trudeau.

Kanada je v nesreči izgubila najmanj 63 državljanov, na njej pa je 138 od 167 potnikov potovalo v Kanado. Zaradi tega je Trudeau v sredo dejal: Kanada pričakuje, da bo imela pomembno vlogo pri preiskovanju katastrofe v Iranu.

“Imamo podatke iz zaveznikov in iz lastnih virov, da je bil stroj sestreljen z iransko raketo zemlja-zrak, vendar morda ni bil namenoma” – je na novinarski konferenci v četrtek popoldne dejal kanadski premier. Dodal je še, da njegova vlada ne bo počivala, dokler Kanadčani ne bodo imeli vseh odgovorov na katastrofo.

Kanadski zunanji minister Francois-Philippe Champagne, ki ima sedež v Montrealu, je dejal, da je njegov iranski kolega Jan Zarif dejal, da bi lahko v preiskavi sodelovala Kanada.

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da če Iran ustreli ukrajinsko potniško letalo, ki se je zrušilo nekaj minut po vzletu v Teheranu, najverjetneje ne namerno. Johnson je v izjavi, objavljenem na Downing Streetu v četrtek zvečer, potrdil, da je britanska letalska družba Boeing 737 potovala s štirimi britanskimi državljani.

Zaradi napovedi Trudeaua je Iran zanikal, da bi ga prizadela iranska raketa. Najprej je tiskovni predstavnik vlade Ali Rabiei odgovoril na obtožbo: “Vsi so del psihološke vojne proti Iranu. Vsaka država, katere državljan ste letala, lahko pošlje strokovnjake in Boeing (proizvajalec letal) izrecno prosi, da sodeluje pri obdelavi podatkov o črni škatli” – je dejal.

To pomeni, da lahko sodelujejo tudi Ukrajina, Velika Britanija, Švedska in Afganistan.

Iran je tudi uradno zaprosil ameriški svet za varnost v cestnem prometu (NTSB), da sodeluje v preiskavi okoliščin katastrofe. NTSB je potrdil, da bo poslal strokovnjaka v Iran, čeprav je neimenovani ameriški uradnik za Reuters povedal, da še ni znano, kako bo možno sodelovanje ZDA s ameriškimi sankcijami proti Iranu.

Visoki ameriški vladni uslužbenci, ki jih je poimenoval The Wall Street Journal, vendar niso bili imenovani, “imajo močne sume”, da se ukrajinski stroj ni zrušil zaradi človeške napake, ampak da je Iran izstrelil dve raketi zemlja-zrak. Drugi funkcionar, ki je prav tako želel, da se njegovo ime utiša, je dodal, da so Iranci pomotoma sestrelili letalo po napadu ameriških oporišč z raketami ali gledanju grozečega letalskega prevoznika, ki se je hotel maščevati proti bazi. Sum podkrepi dejstvo, da so razbitine stroja razširile na velikem območju.

Fotó: pixabay.com

Po poročanju tiskovne agencije AP lahko ta obveščevalna informacija izvira iz satelitskih posnetkov, prizemnih senzorjev ali prestreženih komunikacij.

Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem iz Bele hiše dejal, da sumi, da ne gre za tehnično nesrečo. Dodal je še, da je letalo letelo “čez zelo grob teren” in da “nekdo ni bil v redu”. Predsednik mu ni jasno povedal, da verjame, da je bil stroj sestreljen – piše MTI.