Oldal kiválasztása

Namesto beguncev so Grčijo prevzeli ekonomski priseljenci

Grški premier Kyriakos Mitsotakis je za nemški časnik Bild am Sonntag podal precej vroč intervju. Po besedah premierja bi morala Nemčija neposredno od njih prevzeti migrante, ki niso več begunci, ampak ekonomski migranti.

Trenutno v kampu Moria na otoku Lezbos v Grčiji živi 16.000 priseljencev. Nekaj sto metrov od središča se domači Grki trudijo, da bi se ujeli. Razkorak in napetost med obema svetoma se poglabljata.

Vsak dan sprejmemo med 400 in 500 migrantov, ne moremo več

-Kyriakos Mitsotakis je pojasnil. Po besedah premierja množični priliv priseljencev, ki jim je azil odpovedan, položaj še poslabša.

Večina migrantov do leta 2015 ni pregnala, temveč so bili ekonomski migranti

-je rekel Mitsotakis. Po mnenju grškega politika bi morala Nemčija zaposliti še več migrantov neposredno iz Grčije, obstoječo Dublinsko konvencijo pa bi bilo treba reformirati.

Takoj, ko je obljubila nova Evropska komisija, moramo zgraditi enoten evropski azilni sistem

-vodja vlade je dejal. Premier je za časnik dejal tudi, da je ključno poslati jasne signale migrantom in mrežam trgovine z ljudmi v Evropi. Povedal je, da je treba tistim, ki odhajajo iz države, razložiti, da bodo deportirani iz Evrope, če ne bodo resnični begunci. To pomeni tudi, da se preprodajalcem po nepotrebnem izplačujejo ogromne količine denarja.

Fotó: pixabay.com

Nazadnje je bil sklenjen sporazum iz leta 2016 med Turčijo in Evropsko unijo, ki je brezhibno deloval dve leti in pol. Vendar Mitsotakis opazi, da Turki ne držijo več pakta in ne poskušajo aretirati množice migrantov, ki jih imajo. Politik zahteva, da EU čim prej začne pogajanja s turško vlado za rešitev problema.