Oldal kiválasztása

Najnovejši so pri koronavirusu, pravi Trump

Ni nujno, da se bo novi koronavirus v ZDA zelo razširil, zato ni razloga za paniko - je ameriški predsednik Donald Trump dejal na tiskovni konferenci Bele hiše v sredo zvečer. Bolezen se je pojavila tudi v Romuniji.

Ameriški predsednik je ob priznavanju možnosti, da se bo virus v širši meri razširil na ZDA, takoj dodal, da “nič ni neizogibno”. Kot je dejal, “morajo biti nanjo pripravljeni vsi sloji družbe”.
Predsednik je dejal, da je prepričan, da bo vlada obvladovala koronavirus. “Zelo smo pripravljeni sprejeti vse potrebne ukrepe” – je dejal. Nato je dodal, da se raziskovalci “zelo trudijo, da bi razvili” cepivo, za katero pravi, da bo “zelo kmalu”. Kot primer boja proti bolezni je navedel univerzitetno bolnišnico Johns Hopkins v Baltimoru, eno najbolj naprednih ustanov v ZDA za zdravljenje virusnih okužb.

Zdravstvene oblasti so v urah pred Trumpovo tiskovno konferenco sporočile, da so jim v Kaliforniji diagnosticirali še eno bolezen. Pacient sploh ni šel v tujino. Povečalo je število bolnikov, ki se zdravijo z boleznijo, na 15.
V ZDA je trenutno v karanteni več kot petdeset pacientov, da bi preverili, ali so okuženi z virusom. Mnogi od njih so zboleli na diamantni princesi in jih je ameriška vlada domov odpeljala s čarterskim poletom.

Meja je bila zaprta
Savdska Arabija je zaradi koronarne epidemije začasno prepovedala vstop na območje, tako da muslimanskim vernikom ne bo na voljo majhno romanje (umra), ki ga je mogoče opraviti kadarkoli v letu. To ne velja samo za romarje iz tujine, ampak tudi za vse druge osebe, ki bi želele v državo vstopiti s turističnim vizumom.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Koronavirus se je pojavil tudi v Romuniji: na jugu države so odkrili moškega v okrožju Gorj. 20-letni moški, ki je trenutno v karanteni, je brez simptomov. Vzeli so mu vzorec, ker je bil eden od 44 romunskih državljanov, ki so konec prejšnjega tedna prišli v stik z 71-letnim bolnikom s koronavirusom v Italiji, za katerega je bilo ugotovljeno, da je pred sprejemom v bolnišnico obiskal sorodnika Romunije.

69 ljudi je bilo v karanteni po vsej državi in 4,418 je bilo izoliranih na njihovih domovih, potem ko so se v Romunijo vrnili iz držav, kjer je že prišlo do okužbe s koronavirusom.
V Romuniji je širjenje virusa v Italiji vzbudilo posebno zaskrbljenost. V Italiji živi približno 1,2 milijona Romunov, več kot četrtina v severnih provincah države, kjer so odkrili večino okužb.