Oldal kiválasztása

Najnovejše novice o strmoglavljenem ukrajinskem letalskem prevozniku, je dejal predsednik

Prejšnji teden je katastrofa pretresla ves svet in velika preiskava je, kakšen stroj je bil sestreljen.

Iranski predsednik Hasan Rohani je pozval k ustanovitvi posebnega sodišča visokih sodnikov in strokovnjakov, ki bi preučil primer ukrajinskega letala, ki je bilo v torek podstreljeno blizu Teherana – je zapisal MTI.

V televizijskem govoru je Rohani poudaril, da to ni navaden primer in da bo svet sledil delu sodišča. Iranski vodja je incident označil za „bolečo in neoprostljivo napako” in obljubil, da bo njegova vlada storila vse, kar je v njeni moči, da razreši zadevo.

„Ne odgovarja samo ena oseba” -je dejal in poudaril, da je treba krivce kaznovati.

Rohani se je zavzel za iskreno obravnavo katastrofe in dejal, da je priznanje vlade prvi korak v pravo smer.

Medtem je iranski tiskovni predstavnik Golamhosseina Esmalija dejal, da vodi obsežno preiskavo in pridržal več ljudi.

Fotó: pixabay.com

Ukrajinski polet MAU iz Teherana v Kijev je strmoglavil v sredo zjutraj, kmalu po vzletu. Na krovu Boeinga 737-800 je bilo 176 ljudi, vsi mrtvi. Iran je več dni zanikal streljanje letala zaradi suma tehnične napake, šele v soboto pa je dejal, da je njegova zračna obramba tragedijo povzročila -trdi Tehera – po pomoti. Katastrofa je povzročila velika mednarodna kriza in v zadnjih dneh je na ulice Irana stopilo na tisoče protestnikov.

Pred incidentom je Iran napadel ameriške cilje v Iraku kot odgovor na ameriško likvidacijo Kasima Sulaymanija, poveljnika posebne enote Revolucionarne garde al-Kudz.