Oldal kiválasztása

Najnovejša obsesija vkuhavanja: Gospodinje na ta način pripravljajo ozimnico iz paradižnika

Madžarske ženske so neverjetno kreativne, ko pride čas vkuhavanja; in sploh ni vprašanje, da se največ idej pojavi in deli v skupini čudežne gospodinje iz Szabolcsa, Vali Boros. Tisti, ki so že poskusili paradižnik na ta način, pravijo, da je božanskega okusa. Ob tem je še recept otročje lahek. Tu vam ga razkrivamo!

Sezona paradižnika je v polnem teku, številne gospodinje pripravljajo paradižnikovo mezgo in ratatuj za ozimnico in si pri tem izmenjujejo recepte. Nekatere pa si izberejo drugačno pot za napolnitev shrambe za zimo: v skupini Vali Boros se je pojavila ideja o kvašenem paradižniku in gospodinje so jo zagrabile.

Fotó: pixabay.com

Priprava je zelo preprosta: potrebujemo približno za steklenico sočnega, srednje velikega paradižnika s tanko lupino. Dodamo malo česna, koper in kruh. Paradižnike damo v kozarec za vlaganje, na vrh položimo koper in kruh. Kozarec je do vrha potrebno napolniti z mlačno slano vodo, podobno kot pri kvašenih kumarah. Dobro je, če na liter vode damo eno jedilno žlico soli. Na ta način je mezga v 3–4 dneh pripravljena, podobno kot kumare. Tisti, ki so že poskusili, zatrjujejo, da je končni rezultat sanjski.