Oldal kiválasztása

NAJBOLJŠA ZIMSKA VEČERJA: TAKO BO VAŠE ZELJE POSTALO OKUSNO

V pokrajini Székely je veliko fantastične hrane, a verjeli ali ne, sekelyi golaž ali golaž s kislim zeljem ne izvira od tam. Spoznajte njegovo zgodovino in ga pripravite po receptu.

Legenda pravi, da recept izvira iz imena Józsefa Székelyja, glavnega arhivarja okrožja, ki je to klasično poslastico pripravil za Sándorja Petőfija. Leta 1846 sta pesnik in njegov prijatelj želela kositi na vrtu Komló v Pešti. Ko sta prišla tja, je v kuhinji zmanjkalo večine sestavin, vendar Székely ni obupal in je prijateljema postregel z mešanico enolončnice iz kislega zelja in svinjske enolončnice. Naslednjič je Petőfi zahteval, da se jed imenuje “Székelyjevo zelje”. Če ste se odločili, da jo boste pripravili, vam bo v pomoč spodnji videoposnetek.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Sestavine:
1 kg svinjskega stegna, narezanega na kocke
10 dkg dimljene slanine
1,5 kg kislega zelja
1 glava kislega zelja
1 čebula
2-3 stroki česna
1 paprika
1 paradižnik
2-3 lovorjevi listi
2 žlički mlete kumine
1 žlica rdeče paprike
2 žlici svinjske masti
sol, poper

Pripravite na naslednji način:
Čebulo in česen olupite, prvega narežite na kocke, drugega pa zelo drobno sesekljajte. Papriko in paradižnik narežite na majhne koščke, slanino in svinjsko stegnono narežite na kocke, zelje pa splaknite.
V veliki ponvi segrejte maščobo in dodajte slanino. Ko se maščoba razpusti, dodajte sesekljano čebulo in svinjsko stegno. Začinite s soljo in poprom. Dušite 5 do 10 minut, nato dodajte papriko in čez nekaj minut paradižnik.

Začinite s kumino in rdečo papriko, nato dodajte lovorov list in prilijte toliko vode, da je prekrije sestavine. Pokrijte in kuhajte 40 minut.

Ko je osnova pripravljena, dodajte odcejano kislo zelje in prilijte toliko vode, da prekrije ostale sestavine. Poizkusite in po potrebi začinite po okusu.

Na koncu pokrijte in kuhajte na nizkem ognju približno 30–40 minut, da se meso popolnoma zmehča. Ko je jed pripravljena, jo ponudimo toplo s kislo smetano in svežim kruhom.

Dober tek!

vir: mindmegette.hu