Oldal kiválasztása
News

Najbolj umazana olimpijada vseh časov bi lahko bila leta 2021

Zaradi pandemije je nadzor že več mesecev ustavljen, poleg tega pa se lahko do takrat vrne 200 dopedistov zaradi preložitve tokijskih iger.

“Tokio 2021 – bi to lahko bile dopinške olimpijske igre?” – eno največjih nemških športnih mest. Dva glavna razloga sta, da je pandemija že dolgo ukinila nadzor in prepoved približno 200 prej padlih športnikov, ki jim je bil odložen odziv na tokijskih igrah, se bliža koncu. Med njimi je 61 dvigovalcev uteži, nekdanji olimpijski, svetovni in evropski prvaki pa so tudi “izpuščeni”.

Glede na sport1.de lahko vse to privede do sovražnosti med udeleženci. Lahko zastrupljate ozračje celotne olimpijske igre, kot je to storil kitajski Sun Sun Yang (s katerim se vaši nasprotniki niso hoteli roke) ali nastop na ruski plavalni zvezdi Juliji Yefimovi na olimpijskih igrah v Riu leta 2016.

“Zdaj bi se lahko napolnili s kakšnimi stvarmi, nato pa bodo naslednje leto videti kot medved v Tokiu. Če se pravočasno ustavijo, bodo čisti – s samo dvajset kilogramov več mišic.”

-Christina Schwanitz, dvigovalec uteži, je povedala za ARD.

Seveda to ni noben način športa v nobenem športu, vendar skrbi skrb za nadzor: čeprav se bo testiranje kmalu nadaljevalo na mnogih mestih, bo njegova učinkovitost morda še nekaj časa vprašljiva.

“Če bo šlo vse v redu, bo morda od januarja naprej nadzor spet poln. Seveda, odločevalci pravijo, da nadzirajo vse, a kaj bi še lahko storili? In številke kažejo, da temu ni tako.”

ilustracija
Fotó: pixabay.com

-dejal je strokovnjak za doping Fritz Sörgel, vodja farmacevtskega raziskovalnega inštituta v Nürnbergu, ki se tudi boji, da dlje kot bodo zamrznjeni testi, več inšpektorjev bo iskalo druge zaposlitve, kar bo otežilo ponovni zagon.

Tiszeker: Dopinga ni bilo več
Po besedah Ágnes Tiszeker se nam zaradi dvomesečnega inšpekcijskega odmora ni treba bati dopinga v športu.

Vodja madžarske protidopinške skupine je v pogovoru za InfoRádió nedavno opozoril na dejstvo, da so bili “v športnih razmerah” športniki vsaj tako omejeni pri svojem vadbenem delu kot pri izvajanju kontrol “. Glede športnikov, ki so prenesli prepoved dopinga, je Tiszeker dejal, da dvomi, ali se lahko v Tokiu sploh borijo in tam stojijo.

Prepovedi pa ni mogoče podaljšati, saj nihče ne more biti dvakrat kaznovan za isto.

Vodja Mednarodne protidopinške agencije Witold Banka je lani proračun za 36 milijonov ameriških dolarjev označil za smešno (“to je enako kot manjši nogometni klub”) in poskuša črpati dodatna sredstva iz vlad, sponzorjev in Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Obenem je opozoril športnike, nihče ne bi smel misliti, da imajo med pandemijo čas in kraj, da prepovedujejo izboljšanje uspešnosti, saj storijo vsak trik, da lovijo prevarante.

Preizkušeni so s spletnimi kamerami
Zaradi nevarnosti okužbe Združene države Amerike eksperimentirajo, da bi športnikom dajale dopinški vzorec s spremljanjem fizične prisotnosti inšpektorjev. Več prostovoljcev za to je na primer plavalna zvezda Katie Ledecky dala tudi vzorec urina. Petkratni olimpijski prvak je dejal, da je “zelo prijeten”.