Oldal kiválasztása

NAJBOLJ ŠKODLJIVI PSIHOLOŠKI RAZLOGI, ZAKAJ ŽENSKE NE ZANOSIJO

Številni pari se že več let zaman trudijo zanositi, vendar otrok ne pride, čeprav sta bodoča mamica in oče zdrava in nimata fizičnih barikad. V takšnih primerih je vredno preučiti psihološke razloge za neplodnost, saj so prav ti pogosto ovira za uspešno zanositev.

Obstaja veliko parov, ki so že leta vključeni v “projekt otrok” in zaman čakajo na prestolonaslednika. Če sta opravila vse medicinske teste in so vsi rezultati negativni tako za moškega kot za žensko, lahko govorimo o psiholoških vzrokih neplodnosti. Pogosto so v ozadju globoki, podzavestni razlogi, ki se jih je treba zavedati in jih zdraviti. Navsezadnje lahko čakanje iz meseca v mesec in nato razočaranje počasi spodkopavata odnos. Tukaj so najpogostejši psihološki vzroki neplodnosti!

Travme iz otroštva
Verbalna ali fizična zloraba, pretepanje in agresija v odrasli dobi lahko pustijo posledice na odnosih, nezdravljene travme iz otroštva pa lahko celo povzročijo psihološko neplodnost. Ženske, ki so odraščale v zlorabah in zanemarjanju, se lahko podzavestno ali celo zavestno bojijo, da bodo naredile enake napake kot njihovi starši. Otroci, ki odraščajo v takšnih okoljih, so pogosto tudi žrtve parentifikacije že od zgodnjega otroštva: to pomeni, da so jim starši, namesto da bi jih obravnavali kot otroke, naložili naloge in odgovornosti odraslih. Tako niso mogli živeti svojega otroštva, pogosto so bili čustvena in mentalna opora staršev, skrbniki mlajših bratov in sester; otrok teh nalog ne more opravljati, zato imajo tisti, ki so odraščali na tak način, slabe izkušnje s starševstvom. Za predelavo teh travm v odrasli dobi je smiselno poiskati pomoč psihologa, še preden imate otroke.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Strah pred starševstvom

Imeti otroka je velika odločitev, saj se bo življenje obeh staršev s prihodom potomca spremenilo, ženske pa so lahko zaskrbljene tudi zaradi tega, ali bo med porodom prišlo do zapletov, kako zelo se bo spremenilo njihovo telo in ali bo otrok zdrav. Čeprav se vse ženske bojijo poroda, nekatere ženske doživljajo hudo tesnobo, zlasti če so imele partnerja, ki je med zapletenim porodom doživel pekel.

Včasih odnos ni pravi.
Že samo vprašanje o otrocih je lahko prelomnica v odnosih, saj gre za resno, življenjsko odgovornost in odločitev. Za mnoge pare je to čas, ko se na tehtnico postavi celoten odnos, tudi če je med njima do zdaj vladala popolna harmonija. In če razmerje ni na trdnih temeljih, se lahko zgodi, da ženska, čeprav se zdi, da si oba želita otroka, ne bo zanosila – ker podzavestno ve, da si s tem moškim ne želi otroka.

Eksistencialna tesnoba
To je najverjetneje težava za ženske, ki so zagnane, izpolnjene v službi in imajo močne ambicije. Čeprav si želijo imeti otroka, se lahko nezavedno bojijo, da bodo v obdobju ustvarjanja otroka izpadle s trga dela, da bodo njihove sposobnosti in znanje razvrednoteni in da se bodo težko vrnile na pravo pot. Poleg tega je lahko za uspešno in finančno neodvisno žensko odvisnost od partnerja v obdobju skrbi za otroka zelo težka odločitev. Pogosto se zgodi, da bodoča mati tega niti ne oblikuje zavestno, temveč so na delu strahovi v podzavesti; če sumite na to, je vredno poiskati strokovno pomoč, da bi te strahove predelali.