Oldal kiválasztása

NAJBOLJ NENAVADNA MONARHINJA: 10 ZANIMIVIH DEJSTEV O ELIZABETI II

Življenje kraljice, ki je umrla v četrtek popoldne, je bilo dolgo in pestro.

Kraljica Elizabeta II. je umrla v četrtek popoldne v 96. letu starosti. Britanska monarhinja je vladala 70 let, od leta 1952, s čimer je po času, ki ga je zasedala na prestolu, po Ludviku XIV. druga v svetovni zgodovini.

To pa ni edina zanimivost o kraljici Elizabeti II. V tem članku smo zbrali deset zanimivih dejstev o ženski, ki jo vsi občudujejo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

1. Ni bila namenjena za prestolonaslednico
Pod vladavino njenega dedka Jurija V. je bila Elizabeta tretja v vrsti za prestol, pred njo sta bila njen stric Edvardu in oče Juriju VI. Po dedkovi smrti leta 1936 je prestol zasedel njen stric, ki pa se je prestolu odpovedal po manj kot letu dni vladanja, da bi se lahko poročil z ameriško filmsko zvezdnico Wallis Simpson, ki se je bila pred tem enkrat že ločila. V tem letu je desetletna Elizabeta spoznala, da bo nekoč postala kraljica Združenega kraljestva in Commonwealtha ter voditeljica anglikanske cerkve.

2. Madžarski slikar je naslikal njen portret
Madžarski slikar László Fülöp Elek, ki je bil zadnji dvorni slikar mednarodne aristokracije, je imel izjemno srečo. Leta 1933 še ni vedel, da je eno od njegovih del portret najpomembnejše zgodovinske osebnosti 20. stoletja: naslikal je namreč sedemletno princeso Elizabeto Yorško. László Fülöp Elek je umrl leta 1936, nekaj dni po tem, ko se je Elizabetin stric Edvard VIII. odpovedal prestolu. V zadnjih dneh svojega življenja se je morda zavedal, da je pred leti naslikal bodočo kraljico, ni pa vedel, da je naslikal tudi eno najpomembnejših žensk v zgodovini.

3. Vsako leto je poslala na tisoče božičnih voščilnic
Kraljica je vsako leto poslala na tisoče božičnih voščilnic najvidnejšim osebnostim na svetu. To delo ji je vzelo veliko časa, zato je vsako leto poleti začela podpisovati kartice. Če štejemo le dva tisoč voščilnic na leto, je to 140.000 božičnih voščilnic, podpisanih v sedmih desetletjih – in to brez pogrebnih, zaročnih in poročnih voščilnic ter drugih državnih dokumentov.

4. Oboževala je nanizanke
Čeprav je bila v očeh ljudi vedno dostojanstvena in zmerna, si je včasih rada oddahnila od svojih številnih dolžnosti. Med njenimi najljubšimi zabavami je bilo spremljanje televizijskih serij, kljub dejstvu da South Parka ni gledala z večjim navdušenjem. Najljubša ji je bila kultna serija Juliana Fellowsa Downton Abbey, postavljena v zgodnje 20. stoletje, saj je govorila o življenju plemiške družine.

5. Ogledala si je po film, posnet po njenem življenju
Leta 2006 je Helen Mirren igrala v filmu Kraljica, za katerega je prejela oskarja. Zgodba se odvija v dneh po smrti princese Diane, in sicer z vidika kraljeve družine, zlasti kraljice. Čeprav so v filmu seveda elementi fikcije, temelji scenarij na pričevanjih ljudi, ki so bili blizu družini, in Mirrenova je v vlogi kraljice Elizabete II. zelo realistična. Z monarhinjo je imela priložnost popiti čaj in poklepetati. Leta 2003 pa je bila imenovana v poveljnico Dame Commander Reda britanskega imperija.

 

6. Bila je profesionalna avtomehaničarka
Čeprav bi lahko med drugo svetovno vojno dneve preživljala z vezenjem in razdeljevanjem donacij, ni poležavala: pri 18 letih se je pridružila vojski in se izšolala za mehanika, za kar je morala opraviti tečaj.

7. Oboževala je živali
Elizabeta je živali imela rada še kot princesa, konje pa je jahala že kot otrok. Pasma psov corgi si zasluge za svojo priljubljenost zagotovo lahko pripiše ravno njej. Prvega psa je dobila kot majhna deklica in za časa svojega življenja se je ponašala z velikim številom corgijev, pri nogah ji je tekalo od osem do deset psov. Kraljeva družina je leta 2015 prenehala vzrejati corgije, zadnjega ljubljenčka, Whisperja, pa so v večna lovišča poslali leta 2018. Izguba psa jo je zelo prizadela, v zadnjem letu življenja pa je imela dva psa: enega je dobila v dar od svojega sina, princa Andrewa, drugega pa je posvojila, ko je v časopisu videla zapuščenega kužka nekega pokojnika.

8. Bila je visokotehnološki genij
Neverjetno je, da je prvo elektronsko sporočilo na svetu leta 1976 poslala kraljica Elizabeta II. V pismu je uporabnike omrežja ARPANET zgolj obvestila, da je na voljo programski jezik CORAL 66, kljub temu je šlo za zgodovinski dogodek. Še toliko bolj, ker se ni ustavila pri tem. Čeprav je bila starejša, je stopala v koraku s časom.
Naučila se je uporabljati mobilni telefon, pozneje pametni telefon in vse bolj sodoben računalnik. Zaradi koronavirusa je zadnji dve leti svojega življenja o vladnih in družbenih vprašanjih komunicirala prek interneta in videokonferenc.

9. Imela je bankomat, potnega lista pa ne
Kot vladarica je imela številne privilegije: lahko je vozila brez vozniškega dovoljenja, potovala brez potnega lista, ni smela pričati in ni mogla biti obtožen. Poleg tega je imela v preddverju svoje palače lastni bankomat.

10. Držala je svojo zaobljubo
V današnjem svetu, v katerem politični voditelji prihajajo in odhajajo, v katerem se stranke ustanavljajo in razpuščajo, je morda nenavadno, da se nekdo sedem desetletij drži prisege, ki jo je dal pri svojih dvajsetih letih.
“Prisegam, da bom vse svoje življenje, kratko ali dolgo, posvetila služenju vam,” je dejala v radijskem nagovoru svojemu ljudstvu leta 1947, ko je bila stara 21 let.
Njeno veličanstvo je to počelo že od svojega kronanja leta 1952. Sredi največjih političnih bojev v Veliki Britaniji ni odstopila in tudi v kriznih časih je svojemu ljudstvu vladala s trdno roko. Ni se zdrznila, ko se je počutila manj ljubljena med svojimi ljudmi, niti ko je aprila lani izgubila svojo oporo, ljubljenega moža, princa Philipa.
Svojemu ljudstvu je služila vse do smrti in si s tem skromnim dejanjem pridobila spoštovanje tudi tistih britanskih sodržavljanov, ki so bili nasprotniki kraljevine.