Oldal kiválasztása

NA VRTU NISO NEVARNI LE POLŽI, UKREPAJTE, KO JIH OPAZITE

Veliko ljudi si oddahne, ko na vrtu ne vidijo polža brez lupine, vendar le redki vedo, da lahko tudi polž z lupino prežveči zelenjavo, če se preveč razmnoži.

Proti polžem se borijo vsi, vendar je treba biti pozoren tudi na hišne polže; ker se, čeprav jih je veliko manj in povzročajo manj škode, hitro razmnožijo, če jim je vreme naklonjeno. Nekateri med njimi se prehranjujejo le z gnilimi deli rastlin, precej pa je tudi takih, ki se radi pasejo na nežni solati in sadiki. Polži so na vrtu načeloma koristni, zato se vam z njimi, če vidite le enega ali dva, ne bi bilo treba ukvarjati; če pa se na vrtu pojavljajo v skupinah, jih je vredno odstraniti. Eden od naših bralcev nam je poslal fotografije invazije polžev, na katerih so bili samo hišni polži, in to v zelo velikem številu. Čeprav so manj uničujoči od polžev, če so tako številčni, je vredno ukrepati.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Večina hišnih polžev je zaščitena
Tako užitni kot vrtni polž sta zaščitena, zato je najvarneje, če hišni polži uničujejo rastline na vašem vrtu, da jih preprosto izženete. Ne smemo jih poškodovati, ne le zaradi njihove sentimentalne vrednosti, temveč tudi zato, ker so, če jih ni preveč, vsekakor koristna žival na vrtu. Če je torej polžev preveč, jih preprosto poberite in odstranite na najbližjem polju ali v gozdu.

Najbolje je, če ne gredo na rastline
Svoje gredice morate zaščititi pred polži, za to pa obstaja več okolju prijaznih načinov. Za nadzor polžev ne uporabljajte pivskih pasti, saj se lahko v njih utopijo, ampak poskrbite, da ne pridejo na vaše rastline. Raztresite sesekljane jajčne lupine, polži se zaradi ostrih robov ne bodo splazili, poleg tega pa bodo jajčne lupine izboljšale tla. Na robove gredic lahko položite tudi tanke liste ograje proti polžem, ki jih zložite nazaj; čez to se ne morejo splaziti. Okoli gredic lahko posujete tudi cimet ali kavno usedlino, tudi tja ne gredo rade.