Oldal kiválasztása

Na stotine jeznih žensk je francoskemu premierju poslalo spodnje hlačke

Lastniki trgovin s spodnjim perilom na robu bankrota izrazijo svoje nezadovoljstvo s prekrškovno akcijo.

Nabiralnik pisarne francoskega premierja Jeana Castexa je bil dobesedno napolnjen s spodnjicami, potem ko so jim lastniki majhnih trgovin z oblačili v družinski lasti – večinoma ženske – demonstrativno poslali spodnje perilo. Majhna akcija je namenjena nekakšnemu opozorilu za mala podjetja, saj so morala zaradi prepovedanih ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi epidemije koronavirusa, svoje poslovanje tudi ustaviti – piše v francoski izdaji ameriške Huffington Post.

Zaradi slabe epidemiološke statistike je francoska vlada prvi teden aprila uvedla nadaljnje omejevalne ukrepe. V skladu z odločbo so bile šole zaprte, podobno kot jesensko zapiranje, se ponovno priporoča delo na domu, nočna policijska ura je še vedno v veljavi med 7. in 6. uro, prebivališče lahko zapustite le v krogu 10 kilometrov, montaža na prostem je dovoljena za največ šest ljudi. Trgovine z osnovnimi potrebami pa so morale biti zaprte za štiri tedne.

Lastniki podjetij, ki prodajajo spodnje perilo, nasprotujejo slednjemu ukrepu. Po njihovem mnenju spadajo tudi v kategorijo “prodajaln osnovnih potrebščin”, kajti če veliki hipermarketi lahko prodajajo oblačila, imajo do tega tudi pravico. In to mnenje izrazijo mali podjetniki s stotinami spodnjic, poslanih predsedniku vlade.

Vsesplošna nacionalna pobuda, ki je potekala pod imenom „Action Culottée”, se je začela z videoposnetkom, objavljenim na TikTok, v katerem je lastnik trgovine pozval tovariše, naj se mu pridružijo. Od takrat je minilo komaj en teden, vendar je bila kampanja že dovolj nabrekla, da so lahko udeleženci svoje fotografije spodnjic za premierja delili v ločenih skupinah na velikih družabnih spletnih mestih. Na primer, stran na Twitterju, imenovana actionculottee, je doslej objavila 64 objav na to temo, vendar to število nenehno narašča.

„Cvetličarne, prodajalci knjig, frizerji in celo prodajalne plošč so bile uvrščene med osnovne dejavnosti. Kaj pa trgovine s spodnjim perilom? Ali hlačke niso več higienska težava? ”

– je dejal lastnik podjetja v pismu predsedniku vlade, ki ga je seveda spremljal balon.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Mimogrede, glavni organizatorji akcije so v izjavi dejali, da s pismi niso želeli provocirati, ampak „ljudi opozoriti na zelo kritične razmere, zaradi katerih je na stotine trgovin s spodnjim perilom zaplulo na robu bankrota v Franciji.„