Oldal kiválasztása

Na stotine delfinov je od začetka leta pristalo na francoski atlantski obali

V francoskem Atlantskem oceanu je od začetka leta pristalo približno 670 trupel delfinov - so sporočili iz opazovalnice Pelagis za sesalce in morske ptice.

Po podatkih inštituta je bilo od začetka januarja več pristankov kot v enakem obdobju preteklega leta. Lani so našli več kot 11.000 trupel delfinov ob obali Francije.

Po besedah Pelagisa je število mrtvih živali verjetno veliko večje, saj nekateri trupi ne plujejo na morju, ampak se potopijo na dno oceana.

Kot je povedal Matthieu Authier, raziskovalec na univerzi La Rochelle in Pelagis, je letos najbolj prizadeto območje obale Biskajskega zaliva, zlasti v regijah Vendée in Bretanja severovzhodne Francije.

Po podatkih inštituta večina živali kaže znake nenamernega ulova z ribiškimi mrežami. Po mnenju aktivistov za zaščito živali so za smrt delfinov odgovorne goste mreže.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V izjavi živalska organizacija Sea Shepherd obtožuje ribiške družbe, da so s svojim “nezaslišanim odnosom” okužile celotno industrijo.

Medtem je Olivier Le Nezet, predsednik komisije za ribištvo v Bretaniji, na francoski televiziji kritiziral zaščitnike živali, češ da so jih “nadlegovali”, ker so domnevno več ur snemali ribiče, ki delajo ponoči. Letos je francoska vlada pripravila načrt za zaščito delfinov, ki bi določil, da bodo nekateri pozne vlečne mreže v zimskem času uporabljale zvočne signale.