Oldal kiválasztása

Na olimpijskih igrah v Tokiu bodo kaznovani vsi športniki, ki pokleknejo proti rasizmu

Velika večina športnikov, ki se letos udeležujejo olimpijskih iger v Tokiu, pravi, da s politično motiviranimi izjavami na stadionih nimajo ničesar.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je v sredo v izjavi opozoril, da bodo športniki, ki padejo na kolena ali visoko dvignili pesti v znak protesta proti rasizmu, letos poleti na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020 kaznovani z globo, poroča londonska tiskovna agencija Reuters.

V zadnjem času je več levičarskih nevladnih organizacij kritiziralo člen 50 Poslovnika MOK, ki prepoveduje “demonstracije ali kakršno koli obliko politične, verske ali rasne propagande” na olimpijskih prizoriščih. Zato je predsednik odbora športnikov te organizacije pred kratkim odredil preiskavo prihodnje uporabe pravila, ki vključuje olimpijce. Po raziskavi je Kirsty Coventry dejala, da velika večina anketiranih športnikov (70 odstotkov) nasprotuje kakršni koli obliki politično motiviranih protestov na olimpijskih igrah.

„Kot vrhunski športnik mi ni bilo všeč, ko me je nekaj odvrnilo od konkurence. Tako se počutim še danes.”

– je dejala olimpijska in svetovna prvakinja Kirsty Coventry, zimbabvejska plavalka in svetovna rekorderka, ki je tudi dejala, da se mu zdi prav, da iz političnih razlogov kaznuje športnike, ki pokleknejo na odru ali kjer koli drugje na stadionih.

Odločitev MOK je še posebej zanimiva glede na dejstvo, da vedno več igralcev v lokalnih in mednarodnih nogometnih ligah pred tekmami kleči v protest proti rasizmu. Zagovorniki geste, ki se je začela z skrajno levim gibanjem Black Lives Matter (BLM), pravijo,

da želijo opozoriti na boj proti socialni diskriminaciji. Nasprotno pa njegovi nasprotniki vidijo to prakso kot popolnoma nepotrebno politično razpoloženje.

Klečanje pred nogometnimi tekmami je v zadnjem času v več primerih prizadelo velike valove. Tako so na primer člani poljske nogometne reprezentance 31. marca ostali na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo z Anglijo. Po tekmi je predsednik poljske nogometne zveze nakazal, da je spust na pol kolena „zadnja tema, ki jih je zanimala pred tekmo.„

Jan Tomaszewski, nekdanji vratar poljske reprezentance, je v intervjuju za Radio 24 dejal, da ne želi povedati, kako naj se igralci obnašajo. Vendar je izjavil:

„Z vso odgovornostjo si upam trditi, da ne bi pokleknil. Na prsih imam orla, ne vpliva na mene. Nikoli v zgodovini nismo imeli razloga, zakaj bi zdaj?„

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Desni bočni branilec angleške reprezentance Kyle Walker je pred kvalifikacijami za poljsko-angleško svetovno prvenstvo pokleknil.

Na Japonskem je mimogrede epidemija koronavirusa spet v porastu, zato se spet razpravlja o tem, ali bi gostili poletne olimpijske igre v Tokiu, ki so bile prestavljene na letošnje poletje. O tej temi je pred dnevi generalni sekretar vladajoče stranke LDP dejal: „seveda obstaja možnost, da Japonska letos ne bo gostiteljica olimpijskih iger.”

Hkrati po besedah predsednika njenega organizacijskega odbora Japonska kljub naraščajočemu številu okuženih s koronavirusom ne razmišlja o tem, da bi še vedno organizirala igre, ki so bile prestavljene iz lanskega na letošnje leto.

„Obstaja več različnih pomislekov, vendar kot organizatorji olimpijskih iger v Tokiu ne razmišljamo o odstopu od dogodka” – je dejal predsednik organizacijskega odbora MTI Hasimoto Szeiko.