Oldal kiválasztása

Na ločeni bangladeški dvojčki čaka še ena operacija

Madžarski zdravniki ponovno odpotujejo v Bangladeš na novo rekonstrukcijo za bangladeške dvojčke. Akcija za ogrožene je našla dobre novice: še en član dvojčka, Rukia, ki se je pred tem spopadal z zapleti, bi lahko zapustil oddelek intenzivne nege.

Ponovno je družina bangladeških siamskih dvojčkov lahko skupaj, potem ko je Rukia zapustila enoto intenzivne nege in je bila ustanovljena ločena bolniška soba, v kateri bodo dvojčki imeli starše in starejše brate in sestre. Madžarski zdravniki se vračajo v Bangladeš, da ocenijo stanje obeh otrok, še posebej Rukia, in kaj je potrebno za njihovo rehabilitacijo.

Serija Operation Freedom Separation Surgery je trenutno v četrti fazi: obdobje operacije rekonstrukcije lobanje in rehabilitacije. Prvi poseg v obnovo je bil zaključen 11. septembra, naslednji pa v prihodnjih tednih. Dr. András Csókay, nevrokirurg, ki vodi končno ločitev, in dr. Gergely Pataki, koordinator serije kirurgije, vodja ekipe plastične kirurgije, se vrača v Dako. Na pot je tudi dirigent fakultete Andrása Petőja z univerze Semmelweis.

Fotó: pixabay.com

Kot poroča poročevalka, sta sijamska dvojčka iz Bangladeša, ki sta odrasla na glavi, 1. in 2. avgusta madžarska zdravniška ekipa Akcijske fukcije ločila s 33 urnim maratonskim operacijam. Eden od triletnikov, Rabia, je okreval peti dan po operaciji. Od takrat se lepo razvija, govori in igra, morda je že prej zapustila enoto intenzivne nege. Vendar je imel Rukia 33. dan po operaciji hudo možgansko krvavitev. Razlog je bil, da so se prej uspešno zdravljeni nalezljivi zapleti pojavili, kar je povzročilo motnjo strjevanja krvi. Stanje deklice se je posledično zelo poslabšalo. Ne vedo, ali si lahko popolnoma opomorejo, vendar lahko premikajo okončine in odprejo oči.

“Madžarska zdravniška ekipa še vedno obupno potrebuje vso finančno in psihološko podporo za nadaljevanje operacije”

– je poudarila Organizacija akcija za ogrožene.