Oldal kiválasztása

Na dlani je nova nevarna dieta, o kateri Avstrijke že blagokletno govorijo

Ste že slišali za suhi post? Avstrijska blogerka se te diete drži že eno leto in jo poskuša tudi popularizirati. Po mnenju zdravnikov pa je norost, kar počne.

Na Tajskem živeča avstrijska influencerka Sophie Prana trdi, da je njeno telo v nikoli videni formi zaradi tega, ker se je odpovedala pitju vode. Sledi surovi veganski dieti, v deležu 80 odstotkov je sestavljena iz sadja.

Po mnenju Sophie sadje vsebujejo „živo vodo” (H3O2), ki se bolje absorbira v celicah. Sestava celic je po bizarni teoriji influencerke kompleksna; vodo, ki služi prenašanju in predajanju energije, sestavljajo molekule vode. Prav zaradi tega z vodo iz pipe in mineralno vodo ne moremo poskrbeti za zadostno hidracijo svojega telesa.

Sophie trdi, da»živo vodo«, ki jo njeno telo potrebuje, pridobiva iz zelenjave, sadja in kokosa. Vode iz pipe ali plastenke in mineralne vode pa že vsaj leto dni ni pila.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Strokovnjaki se z dieto, ki jo širi influencerka, ne strinjajo. Po njihovem mnenju tisti, ki ne zaužijejo zadostnih količin vode, tvegajo nastanek ledvičnih kamnov in vnetje sečil, prav tako se njihova koža hitreje stara, za nameček bodo nenehno utrujeni in jih bo bolela glava. Trdijo, da je dnevna količina vode od 2 do 2,5 litra brezpogojno potrebna za prenos hranilnih snovi in za odplakovanje vlaknin. V toplem vremenu ali med športno vadbo pa je zlasti pomembno, da nadomestimo tekočino, izgubljeno s potenjem. V državah, kjer je voda iz pipe dostopna na vsake koraku, je zelo neodgovorno spodbujati ljudi, da te vode ne pijejo.

Da o tem niti ne govorimo, kako bi se ta dieta obnesla recimo v Debrecenu ali kraju Rákosrendező. Koliko forintov na dan bi morali zapraviti za kokos, iztisnjeni pomarančni sok ali granatno jabolko? Za nas je to nepredstavljivo in absolutno predrago!