Oldal kiválasztása

Moški še ni ljubil ženske tako, kot je imel Filip II. Elizabeth

Letos bi kraljica in vojvoda Edinburški praznovala 74. obletnico poroke, a njuno skupno življenje brez primere se je žal končalo s smrtjo Filipinov.

Dandanes si težko predstavljamo nekoga, ki je zvest svojemu partnerju več kot 75 let, in celo nemogoče je, da bi dve osebi živeli v zakonu s tako globokim spoštovanjem in ponižnostjo 73 let kot II. Elizabeta in princ Filip.

Odnos med najstniško princeso Elizabeto in Filipom se seveda ni začel pravljično, kdor je živel in se selil na britanskem kraljevskem dvoru, je njihovi romantiki nasprotoval. A na koncu zaradi princesine trme nihče ni oviral njune zaroke in nato poroke iz leta 1947. Toda zato so se morali Filipini veliko odrekati. Moral se je odpovedati priimku, spremeniti činove, vero in državljanstvo, podedovano po očetu. Prav tako je prekinil stike s svojimi preživelimi sestrami, saj so se vedno poročile s člani nacistične stranke, kar pa v Angliji po drugi svetovni vojni ni bilo videti preveč dobro.

In po kronanju Elizabete je morala zapustiti lastno nečimrnost in moški ponos, saj doma ni mogla biti gospodar hiše, medtem ko je bila njegova žena najmočnejša ženska na svetu.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Konservativni kraljevi svetniki, starejši člani družine, nekateri politični voditelji in mediji že vrsto let poskušajo popolnoma zatreti Filipa, ki se ni hotel odreči zabavam, letenju in tovarišem v mornarici, čeprav je bil pogosto v zadregi zaradi Buckinghamske palače.

Vendar kraljica ni želela, da se njen mož popolnoma zanika, saj je vedela, da brez Filipinov ne bi mogla biti dobra vladarka. Kot je že večkrat povedal, je princ njegova skala, glavni svetovalec, vest in stalna podpora. In Filip je bil zvest tem besedam: “Moje delo v prvem, drugem in tretjem, tako da kraljice ne bom nikoli pustil pri miru, bo vedno ob meni, če me bo potrebovala.”

Toda poleg brezpogojne službe krone in kraljice je naredil še veliko dobrodelnosti, uvedel kraljevi dvor v moderno dobo in močno izboljšal priljubljenost monarhije. Ker je bil prvi, ki ga ni obkolila premoč, bil je odločen vojak, ki je iskreno delil svoje poglede na vse in vsakogar. Ni bil vljuden, medtem pa je s svojim smislom za humor in šarmom vse vzel z nog. Bil je prvi, ki je spoznal, da je televizija najučinkovitejši način, da se subjekti počutijo nekoliko bližje kraljevi družini, zato je, kadar je bilo mogoče, njihova praznovanja posnel s kamerami BBC in celo izumil vnaprej napisano družinsko resničnostno oddajo.

Humor je prav prišel tudi med štirimi stenami, kajti kraljica ga je imela od nekdaj najbolj rada, da ga je lahko kadar koli nasmejal, osebje palače pa je reklo, da je vladar najbolj ljubil Filipove šale.

Brez Filipinov ne bo enako II. Niti Elizabeta, kraljevi dvor, niti Anglija.