Oldal kiválasztása

Migranti v Lezbosu so bili osvobojeni in razmere so dramatične

Grška policija za nujne primere že več dni poskuša omejiti lokalne prebivalce, ki že več dni protestirajo proti ustanovitvi novih migrantskih taborišč.

Prebivalci egejskih otokov so bili ogorčeni nad načrtom grške vlade, da bo na otokih Lezbos, Chios, Samos, Leros in Kos zaprla -brezupno polne- azilne centre in jih nadomestila z zaprtimi centri za izgon. Lokalno prebivalstvo se boji, da bo ta ukrep nadaljeval begunsko krizo, ki se je začela leta 2015 v njihovem kraju bivanja. Po njihovem mnenju morajo otoki še vedno nositi nesorazmerno veliko breme.
V sredo so se protestniki poskušali približati območju, ki je bilo namenjeno gradnji enega od teh zaprtih deportacijskih centrov, vendar je policija njihov pohod ustavila.
„Več kot tisoč ljudi protestira pred novim objektom … policija je metala kamenje nanje in jim drobila čelade. Policija je bila prisiljena uporabljati kemikalijo” -je dejal tiskovni predstavnik policije, ki je govoril o solzivcu.
Vsaj deset protestnikov in 43 policistov je bilo poškodovanih v spopadih, ki so popustili šele v zgodnjih urah zvečer. Dva njegova poškodovana sta v hudem stanju.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Poleg tega je na stotine protestov tekom dneva protestiralo v splošni stavki proti vladnim načrtom na sedežu Lezbosa v Mitiliniju.
V Lezbosu poteka že drugi protestni dan. V torek so protestniki poskušali smeti in raztovorili svojo opremo v lokalnem pristanišču s smeti in drugimi vozili.
Grške oblasti so ta teden na petih otokih aktivirale dodatno policijo za spopad z demonstracijami.
Aktivisti na otoku Chios so v sredo vdrli v hotel, v katerem so bivali novo prispeli policisti. Osem policistov je bilo ranjenih. Poroča se, da sta bila dva strelca ustreljena s strelnimi ranami.
Grška vlada je v sredo zvečer napovedala delni umik posebnih policijskih sil iz Lezbosa in Chiosa. Odločitev je bila sprejeta po tem, ko se je grški premier Kyriakos Micotákis posvetoval z ministrom za zaščito državljanov Mihalom Hriszohoidisom in šefom grške policije.
Tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecasz je za televizijo Alfa dejal, da se je predsednik vlade trudil ublažiti napetost in olajšati dialog. Povedal je, da naj bi se v petek zvečer sestal z guvernerjem regije in župani na otokih.
Že tako prenatrpani egejski begunski centri v Grčiji z več kot 42.000 prosilci za azil so v vse bolj dramatični situaciji. Poleg tega se vsak dan povečujejo z novimi prihodi iz turških obal.