Oldal kiválasztása

Migranti množično prihajajo v Grčijo

Po podatkih Urada Organizacije združenih narodov za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (UNOCHA) je od izbruha vojne v Siriji leta 2011 največ oseb šele pred kratkim zapustilo svoje domove. V preteklih mesecih je svoje domove zapustilo več kot 900 tisoč oseb in se zateklo k turški meji, od tega jih 170 tisoč nima strehe nad glavo..

OCHA tudi opozarja, če turške oblasti ne bodo sprejele sirskih prosilcev za azil, ki čakajo na meji, grozi največja humanitarna katastrofa na območju. Begunska taborišča, postavljena na sirijsko-turški meji, so polna, trenutno pa na prostem ali v na pol dokončanih hišah čaka približno 170 tisoč oseb. V OZN so zaskrbljeni, ker so med množico tudi otroci, ki so zaradi hladnega vremena bolj ranljivi kot odrasli. Po zadnjih poročilih so sirske vladne sile skupaj z rusko vojsko povečale intenzivnost bombnih napadov v provinci Idlib, zato je v naslednjem obdobju pričakovati, da bo še več Sircev šlo na pot – piše Kronen Zeitung.

Kljub temu je Turčija odločena, da dodatnih prosilcev azila ni več pripravljena sprejeti, saj je od leta 2015 odprla svoje meje za 3,6 milijona Sircev.

Migrantski tok proti Turčiji pa se med tem ne umirja, po zadnjih informacijah je v 24 urah v Grčijo prispelo 306 prosilcev za azil. Po poročanjih je grška obalna straža v Egejskem morju pobrala 184 migrantov, dodatnih 122 prosilcev za azil pa je na barkah priplulo do otokov Lesbos, Chios in Samos. Po podatkih atenskega ministrstva za priseljevanje živi na egejskih otokih v prenaseljenih begunskih centrih trenutno več kot 42.000 prosilcev za azil. Po podatkih visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) se je število migrantov, ki so na poti iz Turčije v Grčijo, znatno povečalo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Še leta 2018 je število migrantov, ki so nezakonito stopili na grška tla, bilo 50 tisoč, leta 2019 je njihovo število naraslo na 74 600. Po podatkih komisije OZN se od začetka letošnjega leta dnevno sto osebam uspe prebiti iz Turčije na grške otoke.