Oldal kiválasztása
News

Mandarine ne odvrzite olupkov, super, koliko lahko uporabite

Fantastično vpliva na mandarinovo lupino. Sploh ne bi pomislil, kako je vse dobro. Dali vam bomo nekaj odličnih idej.

Za kaj in kako lahko uporabite mandarinovo lupino?

Najprej ga očistite! Pecilno soda dajte v vodo in sadje temeljito sperite s čopičem. Nato ga olupite, zaužite mandarine ali shranite v škatli. Nato lupinico razporedite na ravno ploščo ali v pekač. Pustite jih, da se posušijo pri sobni temperaturi. Nato ga uporabite na naslednji način:

1. Čaj
Posušeno lupino zdrobite na majhne koščke in jo položite v čaj. Čaj daje zelo nežno aromo.

2. Aroma za hrano, piškote
Koščke dajte v mlinček za kavo, mletite v prah. Dajte ga v zaklenjen stekleni kozarec in ga tam hranite dlje časa. Uporabite ga za piškote, meso ali celo pijačo.

3. Proti prehladom
Naredite si mandarinski čaj, zdravilo proti prehladu. V čajni lonec dajte 1 čajno žličko mandarine v prahu in dodajte vročo vodo. Kuhamo 5 minut in pustimo stati 1-2 uri. Potico filtrirajte in jo vzemite z 1-2 žlicami pred obrokom.

4. Prav tako polepša kožo
Iz posušene kože naredite masko za obraz. V skledo dajte čajno žličko mandarine v prahu, dodajte 1 žlico kisle smetane, 1 rumenjak. Mešanico nanesite na obraz in jo po 20 minutah sperite.

5. Naredite piling
Zmešajte 1 žlico praška in zelo majhno količino vode. Nanesite ga na obraz, uporabite ga kot piling. Odstrani obrabljeno povrhnjico.

6. Za vsakodnevno čiščenje obraza
Žlico praška dajte v kozarec mlačne vode, dobro premešajte. V dobljeno raztopino potopite bombažno kroglico ali čistilno blazinico in si umijte obraz. Tako lahko očistite pore.

7. Proti moljem
Med oblačila ali posteljnino postavite drobne, posušene mandarinske školjke, nežen vonj pa bo odvračal uničevalne molje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com