Oldal kiválasztása

Madžarski potapljač se je v grozi poškodoval, zato je umrla tudi svetovno znana televizija

Moškemu dolguje svoje življenje umirjenosti, saj ga je zabodel špičasti raža.

V njem je več kot tisoč potapljačev, a to je prvič, da se je Károly Halász, inštruktor potapljanja in strokovnjak za morske pse, kdaj poškodoval v vodi zaradi živali, ki jo je spoštoval in ljubil. Le zelo izkušen potapljač, imenovan Karlo v potapljaških krogih, je pred desetimi dnevi na Maldivih zaspal drsalko. Danes se dogodka spominja z nasmehom, resnost razmer pa ponazarja dejstvo, da je pred podobnimi vbodi pred 14 leti umrl svetovno znani znanstvenik Steve Irwin.

“Potapljal sem se s stotimi ražami, v bistvu mirnimi, prijaznimi živalmi, tako da lahko samo ugibam, kaj bi se lahko zgodilo” – je začel Karlo.

Fotó: pixabay.com

Tisti dan se je s spremljevalcem potapljal v močnem toku. Po pol ure je zagledal kopijo široko dva metra. „Tekel je vzporedno z nami, nato pa sem nenadoma začutil vbod v levo roko, ki ga je spremljala strašno huda pekoča bolečina. Vedel sem, da je strup v rani” – je povedal potapljač.

Tudi njena rutina ji je pomagala, da ni panike, a se je nenadoma spomnila na znanega avstralskega raziskovalca. “Ves čas sem razmišljal o Stevu Irwinu, ki je izgubil življenje po podobnem zabijanju” – je dejal Karlo.

Med zdravniško oskrbo se je izkazalo, da je trn poškodoval 6 centimetrov globoko roko. Strup drsalke je podoben kot kače. Če je ne zdravimo pravočasno, je lahko smrtno nevarno. Karlo je za Blikk povedal: morda ne bi bil tukaj, če bi njen drsalec prebil deset centimetrov stran in ji konica našla vitalni organ.

„Naslednji dan sem takoj odletel domov in me pot vodil v bolnišnico. Tam so bili moji rezultati v krvi že boljši. Zaradi hitre nege in izjemne količine vode, ki sem jo spil, se je večina strupa izločila iz mojega telesa” – je dejal moški, ki sprejema nesrečo. Napad ga ni ustavil niti za trenutek, da bi nehal iskanja, natančno opazovanje morske živali.

“Poskušam najti posameznike, ki jim je mogoče pristopiti, spoštujejo njihovo ozemlje. Če se razvije sočutje, vsaka zver postane jagnje” – je dejal.

Malo je ljudi, ki o živalih govorijo s takšnim spoštovanjem, kot je Karlo. Že nekaj centimetrov stran je že rešil želvo, pegave krokodile, toda že je vzel trnek iz ust morskega psa, da bi mu rešil življenje.