Oldal kiválasztása
News

Ljubljena turistična atrakcija je najnevarnejše mesto v Berlinu

Najbolj prodajani nemški dnevnik Bild je prvi prijavil več kot 900 nasilnih zločinov na najslavnejšem berlinskem trgu Alexanderplatz.

Alexanderplatz, ki leži v središču Berlina, ni samo glavno mesto Nemčije, ampak tudi največje v Nemčiji. Velikost je 35 nogometnih igrišč. Znano tudi kot središče javnega prevoza, vsak dan obišče več deset tisoč obiskovalcev. Za vikendi je en od najbolj priljubljenih krajev za srečanja mladih, ki gredo na zabavo, zunaj njih pa vse več gredo preprodajalci mamil, tatovi, tolpe agresivnih mladih in brezdomci. Politika in oblasti že leta vedo, kako velik problem je. Novembra 2017 je bil v berlinski policijski postaji že oddelek, ki naj bi območje Alexanderplatz vzdrževal v redu. Tudi tožilstvo ima oddelek za obravnavo osumljencev kaznivih dejanj, ki so na trgu narejeni.

Nenavadne policijske racije na priljubljeni Alexanderplatz

Po podatkih berlinskega senata kljub zaostrovanju težava iz leta v leto narašča. Lani je na primer policija na javnem trgu prijavila 910 nasilnih kaznivih dejanj, kar je skoraj dvesto več kot leta 2018. Po statističnih podatkih je prišlo do hudega napada, prisile, uboja in nadlegovanja otrok.

Fotó: pixabay.com

Berlinska policija je ustanovila tudi ločeno enoto s 13 ljudmi, ki je v strokovnih krogih znana le kot večkulturna ekipa. Njihova naloga je predvsem zaustaviti preprodajalce mamil, tatove in borce. Enota poleg nemščine govori tudi arabščino, turščino in kurdščino. To je zato, ker so izkušnje pokazale, da večino kaznivih dejanj storijo migranti iz Sirije, Afganistana, Pakistana in Iraka.

Domačini le verjamejo, da bo množica ukrepov in predpisov končno prinesla pričakovani uspeh in da bo Alexanderplatz vreden svojega starega slovesa.