Oldal kiválasztása

Levo usmerjena italijanska vlada je migrantom odprla vrata

Nedavna analiza Inštituta za migracijske študije obravnava spremembe italijanske migracijske politike in novi predlog evropske kvote.

Čeprav je morske meje tradicionalno težje varovati, je zaostrovanje notranjega ministrstva Mattea Salvinija pokazalo, da se lahko neredne migracije znatno zmanjšajo, tudi v Italiji.

 

 

 

Nedavna tvorba povsem leve koalicije je napovedala premik paradigme v italijanski migracijski politiki, ki si prizadeva za premagovanje izzivov priseljevanja z opustitvijo stroge mejne zaščite in razdelitvijo prihodov. Na podlagi preteklih statistik in izkušenj bi lahko to prispevalo k nadaljnjemu povečanju števila prihodov v Italijo (s krepitvijo dejavnosti reševalnih čolnov nevladnih organizacij in širjenjem sporočil o blažitvi med načrtovalci odhodov in tihotapci).

Čeprav zamisel o preselitvenih kvotah nikakor ni novost v italijanski notranji politiki (zlasti na levi strani), so po pridobitvi notranjega urada sprejeti konkretni diplomatski koraki za pregrevanje ideje o distribucijskem mehanizmu.

Pomembno je tudi poudariti, da kljub očitnim neuspehom (obvezna) distribucija ni izginila iz zakonodajnih mehanizmov in razmišljanja EU. Na septembrskem srečanju za notranje zadeve na Malti je bilo razvidno, da za predlogom stoji tudi Finska, ki je trenutno predsedovanje Svetu. Vendar slednje države članice še naprej delijo, tako da silijo po nepotrebnem zaostrovati spopad med njimi, kar onemogoča konstruktivno sodelovanje in iskanje sporazumnih rešitev pri ključni prihodnji reformi dublinskega sistema.

Fotó: pixabay.com

Prva poročila za tisk z zadnjega zasedanja Sveta za notranje zadeve potrjujejo to delitev, toda podporniki razdelitve (“stranke s kvotami”) bodo zagotovo poskušali sprejeti kakšno odločitev o tem med finskim predsedstvom (oziroma 31. decembra 2019).