Oldal kiválasztása

Levo usmerjena italijanska vlada bo kratkotrajna

Televizijska kampanja, ki sta jo predvajali dve ključni osebi v italijanski politiki, Matteo Salvini in Matteo Renzi, je predvajala volilno kampanjo, ki je predvajala pozno v torek zvečer na televizijskem kanalu javne službe RAI1.

Desničarski vodja Matteo Salvini je ob začetku programa dejal, da sta se gibanje petih zvezd (M5S) in vlada levosredinske Demokratske stranke (PD) sestavila 5. septembra, ker sta si obe stranki želeli preprečiti izvedbo volitev.

Salvini čaka padec levičarske italijanske vlade

Salvini je menil, da vlada ne bo dolgoživa, saj sta se v nekaj več kot enem mesecu M5S in PD v enem letu napadli drug drugega bolj kot M5S in League. “Z Evropo ne bodo zadovoljni Evropa, niti Merkel in Macron, ampak Italijani” – je dejal Salvini, ki se sklicuje na francoskega predsednika in nemško kanclerko.

Fotó: pixabay.com

Matteo Renzi, nekdanji generalni sekretar PD, ki velja za intelektualnega avtorja vlade M5S-PD, je v odgovoru dejal, da je Matteo Salvini sredi avgusta sporočil, da ne želi nadaljevati sovladanja z M5S, pozabil je, da “s plaže zameniti”.

46 letni Matteo Salvini in 44 letni Matteo Renzi -za katera veljata, da sta “drzna fanta” italijanske politike, sta izzvala drug drugega v dobro znani politični pogovorni oddaji Porta a Porta. Vsaka sta nosila temno modro obleko, kravato skoraj iste barve in sta nosila naprej. Več kot enourna oddaja se je menjala z dvominutnimi govori, ki so deloma odgovarjali na vprašanja novinarjev. Sporni analitiki, ki ne vsebujejo osebnih napadov, so ustvarili vtis, da se Salvini z Renzijem na čelu centra pripravlja na parlamentarne in pokrajinske volitve.

Renzi je razložil svoje potrdilo

Na voliščih je Matteo Salvini, vodja skoraj 33-odstotne priljubljenosti lige, 19. oktobra napovedal proti vladno demonstracijo v Rimu, Matteo Renzi pa v Italiji predstavlja svojo novo stranko Italia Viva, ki je trenutno manj kot 5 odstotkov.

Po mnenju analitikov se je televizijski dvoboj končal neodločeno in izkazalo se je, da imata Salvini in Renzi skupni cilj, oba pa je zamenjati premierja Giuseppea Conteteja.

Zadnja politična razprava na televiziji v parlamentu Rai je bila med parlamentarnimi volitvami leta 2006 med Romanom Prodijem in Silviom Berlusconijem. Matteo Salvini in Matteo Renzi sta se že leta 2009 sporekla na komercialnem kanalu.

Na koncu te razprave je Matteo Salvini izjavil, da se želi na televiziji boriti z Giuseppeom Contejem. Conte je rekel, da je pripravljen.