Oldal kiválasztása

Letos je v Evropo iz Turčije prišlo 70.000 migrantov

Zaupno poročilo EU je objavil Welt. To kaže, da je Egejsko morje letos prešlo 46% več migrantov kot lani. Na grških otokih je več kot 40.000 priseljencev, čeprav jih je le 8500 prostih mest.

Močno se je povečalo število migrantov iz Turčije v Evropo. Medtem ko so med januarjem in sredino decembra lani evropske oblasti registrirale 47.847 priseljencev, je letos njihovo število že preseglo 70.000. Po zaupnem poročilu Evropske unije o migracijah to pomeni 46-odstotno medletno povečanje, naslednje leto pa obstaja velika možnost, da se bodo razmere še poslabšale. Statistični podatki kažejo tudi, da je od 70.000 migrantov 68.000 prišlo v Grčijo, 1.800 v Italijo in 200 v Bolgarijo in Ciper. V nasprotju s tem, kar je bilo doslej, Sirijci ne vložijo več prošenj za azil v Grčiji, temveč Afganistanci. Njihova stopnja znaša 30 odstotkov, Sirci pa okoli 14 odstotkov.

Prenatrpani kampi

Glede na poročilo EU so migrantska taborišča na grških otokih od trenutka odprtja prenaseljena, razmere pa so se v zadnjih mesecih poslabšale. Oblasti so ustanovile skupno 8.500 krajev v primerjavi z več kot 40.000 do decembra. Nenehno pomanjkanje hrane, oblačil, zdravil in zdravnikov seveda vodi v napetost in nasilje. Pred kratkim so morali zaradi širjenja nasilnih zločinov rešiti prostovoljce, ki delajo na otoku Kos.

Fotó: pixabaybay.com

Marca 2016 je Evropska unija podpisala sporazum s Turčijo, da bi Turkom zagotovila šest milijard evrov pomoči iz EU v zameno za ponovni sprejem vseh migrantov, ki so nezakonito vstopili v Evropo. Grška obalna straža je že uradno sporočila Bruslju, da njihovi turški kolegi ne želijo sodelovati z njimi. Verjetno je to posledica napovedi turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da pričakuje, da bo nova mednarodna pomoč zagotovila tri milijone migrantov v državi. Dokler se to ne zgodi, verjetno Turki ne bodo poskušali ustaviti migrantov.