Oldal kiválasztása

Laser, trak, vrata ... Tako bi ustavili pešce

Številni pešci se ogrožajo, tako da se potopijo v svoje pametne telefone in ne upoštevajo prometa. Težava je svetovna in v različnih delih sveta obstajajo različni načini reševanja. Ripost je od teh pogledal.

Južna Koreja: laserska svetloba in učinki

V Ilsanu v Južni Koreji so vzpostavili sistem laserjev in drugih svetlobnih efektov, ki na zaslonu mobilnega telefona celo opozori zebre, kar kaže, da je lastnik naprave dosegel prehod za pešce. Tako je, ne glede na to, kako globok je uporabnik v porabi vsebine, prisiljen pogledati, ker je „oddaja prekinjena”.

Nizozemska: LED trakovi

V Bodegravenu na Nizozemskem je sistem HIG Traffic System na pločniku pred zebro namestil trakove LED, ki so rdeče in zeleno signalizirali navzdol pešca, pokopanega v njegov mobilni telefon: kdaj iti in kdaj ne. Proti koncu zelenega odseka utripa črta, kar kaže, da je svetilka postala rdeča, zato se je vredno ustaviti.

Kitajska: brizganje stebrov

V Dayeju na Kitajskem so bili v bližini zebre postavljeni rumeni stebri v kolenu. Če se kdo kljub prepovedanemu znaku upa približati prehodu za pešce, bo strukturo poškropil z vodo. Ali lahko obstaja bolj drastična rešitev, da ljudi hkrati nehajo hoditi in se premikati?

Kitajska, Wuhan: Varnostna vrata

Trenutno znana kot kontaktna točka koronavirusa, je Wuhan preprosto namestil varnostna vrata za določene prehode za pešce, ki se skozi mobilizator preidejo le, ko semafor postane zelen.

Kitajska: Trakova pregrada

Na Kitajskem je bila nameščena tudi trakasta pregrada, kar pomeni, da se bosta dvigala dva kordona v rdeči barvi, če bosta lahko hodila in ustvarila zaporo cest, ko bosta prepovedana stopiti s pločnika.

Havaji: denar

Honolulu, glavno mesto Havajev, je uvedlo klasično rešitev za mobilne pešce: globe. Prvič pešce, ki prečkajo mobilne zebre, kaznujejo z denarjem v višini 35 dolarjev, nato 75 dolarjev in nato 99 dolarjev. Nasprotno pa imajo globe v višini 11, 23 in 30 tisoč HUF resnično odvračilni učinek.

Belgija: svetilka in rog

V Belgiji več kot le zebre ne samo luči, ampak tudi zvočni signali opozarjajo ljudi, naj gredo ali ne. Če morate počakati, boste zaslišali žepno, a zelo glasno kričanje, ko pa je cesta prosta, vas bo pozvonilo budilka skozi zebro.

Vozni pas za pešce za mobilne naprave

Najprej so v Aziji, na kitajskem Chongqingu, nato v Ameriki, ameriški prestolnici, Washingtonu, nato v Evropi, Antwerpnu v Belgiji, določeni trakovi za sprehajalce in pešce. Strokovnjaki so opazili, da tisti, ki se potapljajo v svoje pametne telefone, izgubljajo zunanji svet, počasneje in brezskrbneje se gibljejo in ogrožajo druge pešce. Kako lažje in varnejše bi bilo, če bi se ljudje odpravili na poti …

Pametne zebre se širijo tudi tukaj

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Na Madžarskem je vse več „pametnih”: prehod za pešce, ki ga vozniki signalizirajo s utripanjem LED luči na asfaltu. Je „pameten”, ker sistem zazna pešce s senzorji in utripa, ko nekdo resnično pelje skozi.