Oldal kiválasztása
News

Krut znoj v pilotski kabini: Savnarski maraton boste začeli leta 2020

Vsi si ne želijo tropov v hladnih zimskih dneh. Zimko lahko goreče uživate! Še posebej, če savno dobro raznesemo s štedilnikom!

Izkušnjo je mogoče simulirati v Estoniji, kjer se bo natanko mesec dni pozneje, 15. februarja, odvil najbolj noro potep na svetu, Savni maraton!

Za nas je savna zagorela v naših možganih kot nekakšna wellness storitev, v severni državi pa pomeni veliko več. V Estoniji se ljudje ogrevajo v kabinah že vsaj 800 let, kar je medicinsko upravičeno pri letenju minus 20 stopinj hladno. Tako tradicija vročega potenja ne bo in ne bo šla iz mode! Zapeljal ga je vse bolj priljubljen dogodek v skupnosti, ki privablja podjetne udeležence z vsega sveta – to je Savni maraton.

Ker ima prireditev omejeno število ljudi (7-800 ljudi) iz varnostnih razlogov, je dobro, da se tisti, ki se zanimajo, prijavijo vnaprej – nerodno in drago bi bilo, če bi se čoln spustil na skrajni sever Otepää. Zgodaj zjutraj na dan dogodka dolga gneča proga vijuga po ulici v majhnem mestu, tako da zagotovo veste, da je to izhodišče.

Znotraj prireditvenega središča organizatorji razdelijo tekmovalne liste ekipam in razložijo pravila. Nato dirkači skočijo na izhodišče, in ko izstreli izstrelitev, vsi začnejo v sneg brcati v eno od vročih kabin.

Na tekmovalnih straneh je zemljevid, ki označuje 19 savn, ki jih morate čez dan prehoditi. Vendar ni dovolj, da najdete te kabine, ampak se morate vsake toliko potiti vsaj 3 minute, kot zahteva tekmovanje.

Seveda bi lahko bilo več – a očitna izguba časa. Postaje savne imajo tudi točko za potrditev QR kode, ki jo morajo športniki vsakič izvleči, le da se lahko čez dan znojijo. Nekatere od 19 savn so blizu izhodišča in v neposredni bližini hoje, večina pa je precej oddaljena, nekatere pa postavljene točno sredi gostega gozda.

Zato dirkače, ali bolje rečeno ekipe, prevažajo minivanji, ki jih zagotovijo organizatorji, kamor to zahtevajo kolesarji. Vztrajnost in skrb za brezplačna vozila bosta zagotovo dodala dodatno navdušenje nad konkurenco.

In tu je ogromno težav! V bistvu je 19 savn, navedenih v regatnih predpisih, praktično drugače, zato se pogumni športniki na vsaki postaji soočajo z novim izzivom. Na primer, naenkrat se morate spustiti v ledeno reko skozi potok – če ne morete, postaje ne morete potrditi s QR kodo.

V grozljivi kopeli na prostem se bo verjetno pozabila grozljiva izkušnja, na katero seveda vsi srečno nasmehnejo.

Najbolj ekstremna lokacija pa je vsekakor vojaški vojni tovornjak, katerega ploščad je predelala v savno. Smešno je, kako na vrhu kadi peč na savni -saj na tem mestu ni električnih rešitev…

Ni treba posebej poudarjati, da se ekipe med savno družijo, dobro razpoloženje pa najbrž spodbudi še par zvitkov vodke na poti.

Fotó: pixabay.com

Do trenutka, ko kolesarji prispejo na cilj, so vsi prijetno vzhajani, a dneva ni konec, saj razglasitvi rezultatov sledi ogromna zabava. Vsak, ki je bil tu, trdi, da je savni maraton vseživljenjska zimska izkušnja. Kdo ve, morda ga še vedno pokličete …