Oldal kiválasztása

Koronavirus: zaščita lahko traja veliko dlje, kot smo mislili prej

Raziskovalci so že veliko razložili o tem, kako dolgo protitelesa nastajajo v zaceljenem telesu. Zdaj se zdi, da je vse nagnjeno.

Epidemija koronavirusa je izbruhnila v začetku tega leta in s Kitajske okužila ves svet. Danes se moramo po kratkem olajšanju soočiti z drugim valom. Od vsega začetka si raziskovalci po vsem svetu prizadevajo najti protistrup in izvedeti več o koronavirusu.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

nedavne raziskave so pokazale, da lahko imuniteta traja tudi do pet mesecev. Opazovanje je poimenovano po raziskovalcih z medicinske univerze Icahn v New Yorku.

„Druge raziskave kažejo, da protitelesa proti virusu kmalu izginejo, vendar smo ugotovili ravno nasprotno” – je povedal profesor Florian Krammer, profesor vakcinologije na univerzi.

„Več kot 90 odstotkov tistih z blago do zmerno boleznijo povzroči dovolj močan odziv protiteles, da virus nevtralizira, imunski odziv pa traja mesece” – je dodal.

V raziskavi so analizirali podatke več kot 30.000 bolnikov z uporabo testa za protitelesa, imenovanega ELISA, ki lahko zazna prisotnost protiteles proti SARS-CoV-2 in izmeri tudi raven protitele – piše Infostart.

Za testiranje prisotnosti protiteles je bilo odvzetih 121 darovalcev plazme za vzorčenje tri in pet mesecev po njihovem okrevanju. Ugotovljeno je bilo, da se tudi v primeru zmernega imunskega odziva zaščita ohrani po petih mesecih.