Oldal kiválasztása

Koronavirus: zaradi suma okužbe zdravijo eno osebo v bolnišnici na Dunaju

O prvem primeru suma okužbe s korona virusom so poročali iz Avstrije. V bolnišnico so prepeljali Kitajko, delavko kabinskega osebja na letalu.

Delavka kabinskega osebja je na Dunaju od 24. januarja, nekaj dni pred tem je zagotovo bila v Vuhanu. Trenutno se z njenim zdravstvenim stanjem ukvarjajo zdravniki na infekcijskem oddelku dunajske bolnišnice, poimenovane po cesarju Francu Jožefu.

Državljanko Kitajske so na 4. oddelek bolnišnice sprejeli v soboto zvečer z znaki prehlada. „Ni izključeno, da članica kabinskega osebja ni okužena s koronavirusom,” je v izjavi za javnost priznal Michael Binder, zdravstveni direktor dunajske zveze bolnišnic (KAV). Preiskave so še v teku. „Natančna diagnoza bo postavljena čez 48 ur,” je povedal Binder. Preiskave so zaupali inštitutu za virologijo na dunajski medicinski fakulteti, medtem pa avstrijske znance bolne Kitajke preverja dunajski zdravstveni urad.

Na objavljeno novico je reagiral Peter Hacker, svetnik dunajskega mestnega sveta, ki je povedal: „Dunajske bolnišnice so na tovrstne primere odlično pripravljene. Vzroki za skrb so odveč. Bolnica je v najboljših rokah v bolnišnici KFJ. Vse bomo storili, da bi čim prej izvedeli, ali se je ženska dejansko okužila s koronavirusom.

Na Kitajskem vse več mrtvih

V nedeljo se je na Kitajskem število smrtnih žrtev zaradi pljučnice, ki jo je povzročil koronavirus, naraslo na 56. Poročajo pa o skupno 1975 primerih okužbe – so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Med obolelimi je stanje 324 oseb kritično. Poleg tega so kitajske oblasti registrirale 2684 primerov sumov okužbe. Še v soboto so novice iz daljnega vzhoda poročale o 41 smrtnih primerih in 1372 okuženih. O prvem primeru s smrtnim izidom so iz Šanghaja poročali v nedeljo: okužbe ni preživel 88-letni moški, ki je že prej imel resne zdravstvene težave. V tej kitajski metropoli imajo lokalne oblasti podatek o štiridesetih okužbah.

Fotó: pixabay.com

Reakcija Združenih držav Amerike

Združene države Amerike se pripravljajo na evakuacijo svojih ljudi s konzularnih predstavništev in nekaterih svojih drugih državljanov iz Vuhana, ki velja za epicenter epidemije, ki povzroča pljučnico. Za ta namen bo Amerika v torek za svoje državljane omogočila neposredni let iz Vuhana v San Francisco. Let pa ne omogoča mesta vsem ameriškim državljanom, poleg konzularnih predstavnikov. Prednost bodo imeli tisti, ki so bolj izpostavljeni okužbam.

Tudi v Moskvi so registrirali več sumljivih primerov

Osem gostov hotela na severu Moskve so v soboto z visoko vročino prepeljali v bolnišnico. Trenutno jih še preiskujejo, da bi ugotovili, ali so okuženi z novim koronavirusom, ki povzroča pljučnico – je rusko agencijo za javnost TASZSZ obvestil vir iz medicinskih krogov. Vsi bolniki so kitajski državljani, ki so v skupini več kot dvajsetih oseb s Kitajske obiskali Moskvo, kjer so se nastanili v hotelu Art Moskva Vojkovskaja na severu mesta. V hotelu je nastanjenih dvesto dvajset kitajskih državljanov.