Oldal kiválasztása

Koronavirus: sploh ne pomirja, kaj se je zgodilo v porodništvu

Od izbruha je bilo pomembno vprašanje, ali lahko dojenčki ujamejo okužbo s koronavirusom v maternici. Primer novorojenega ameriškega otroka je zdravnikom približal odgovor na to, vendar je rezultat precej moteč.

Ameriški zdravniki pravijo, da je verjetno, da lahko okužbo s koronavirusom pridobimo tudi znotraj maternice. To je vodil primer nedavno rojenega majhnega teksaškega dekleta, ki je 24 ur po rojstvu testiralo pozitiven na koronavirus. Dojenčkova mati se je rodila kot okužena s koronavirusom, zato so otroka takoj po rojstvu prepeljali na oddelek za intenzivno nego novorojenčkov in ga testirali na virus. Majhna je pokazala značilne koronavirusne simptome, imela je težave z dihanjem in vročino.

Ko so zdravniki pregledali posteljico, so ugotovili vnetje in sledi koronavirusa. To pa dokazuje, da je dojenček virusno okužbo dobil znotraj maternice in ne po rojstvu. Nedolgo nazaj so italijanski raziskovalci našli tudi dokaze o intrauterini infektivnosti virusa, saj je bil patogen odkrit tudi v popkovnični krvi in posteljici.

Do zdaj ni bilo prav gotovo nič, ali virus lahko okuži maternico. Vsi raziskovalci so zagotovo vedeli, da tega ni mogoče izključiti, saj je bilo ugotovljeno, da je več novorojenčkov okuženih. To je predlagala tudi prva kitajska raziskava, čeprav so tudi znanstveniki ugotovili, da je zelo težko ugotoviti, ali je bil novorojenček z virusom okužen pred rojstvom ali v minutah po rojstvu. Poleg tega veliko dojenčkov ni okuženih, čeprav njihova mati rodi kot virus.

Teksaški dojenček se je rodil pri 34 tednih, njegov primer pa je prvi jasno dokaz, da virus okuži maternico. Za zdaj je vprašljivo, ali je bil vzrok za prezgodnji porod tudi virusna okužba. Dojenček je bil zaradi gestacijske sladkorne bolezni večji od svoje starosti in je bil na začetku videti zdrav, vendar so ga zaradi prezgodnjega rojstva prepeljali na neonatalno intenzivno nego. Ker pa so se zdravniki zavedali, da je bila njena mati zaradi okužbe izpostavljena virusu, potem pa je dan po njenem rojstvu pokazala tudi simptome virusne okužbe, je imela blage težave z dihanjem in je imela vročino ter so jo preizkusili.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Zdravniki so izključili, da so težave z dihanjem posledica prezgodnjega poroda, saj so se pojavile šele 24 ur po rojstvu. Otroški koronavirusni test je bil pozitiven in nekaj dni je potreboval podporo pri dihanju, a na srečo ni potreboval ventilatorja. Njen test je ostal pozitiven 14 dni, po tem pa so mater in otroka po bolnikovem stanju odpravili iz bolnišnice v dobrem zdravju. Na srečo sta oba v redu.

Dejstvo, da so zdravniki v analizi posteljice našli tudi koronavirusne beljakovine, močno nakazuje, da je bil otrok še vedno okužen v maternici in po porodu ni bil okužen. Raziskovalci so seveda previdni pri kategoričnih izjavah, vendar pozivajo noseče mame, da se poskušajo zaščititi pred okužbo tako, da ostanejo proč, nosijo masko in si umivajo roke čim pogosteje.

Italijanski zdravniki so preučevali 31 žensk, okuženih s koronavirusom, ki so rodile dojenčke marca-aprila. Od 31 primerov sta bila dva dojenčka pozitivna na koronavirus. Vendar so raziskovalci večkrat našli sledi koronavirusa v popkovnični krvi, posteljici in celo v enem primeru v materinem mleku. V primeru novorojenčka, okuženega s koronavirusom, rezultati kažejo, da se je otrok že rodil okužen in ni okužen zunaj maternice. Vendar pa obstajajo tudi dokazi, da virus, prisoten v posteljici, ni vedno kužen. To je lahko razlog, da novorojenčki mater, okuženih s koronavirusom, niso vedno okužene in pogosto ne okužijo virusa.

Na Kitajskem so bile pridobljene tudi kontradiktorne raziskave: novorojenčki, ki so tam pozitivno testirali, so ponavadi kazali simptome dni ali celo dva tedna po rojstvu, tako da čeprav intrauterine okužbe ni mogoče izključiti, so virus morda pridobili že v nekaj minutah po rojstvu. . Na porodnišnici pa so se potrudili, da bi preprečili širjenje bolezni.

Trenutni rezultati kažejo, da je tak primer, čeprav intrauterine okužbe ni mogoče izključiti. Za zdaj še ni prepričljivih dokazov, ali in v kolikšni meri okužba s koronavirusom poveča tveganje za splav in prezgodnji porod. Vprašanje je, ali je prezgodnji porod pri otrocih, rojenih prezgodaj mati, okuženih s koronavirusom, povzročil virus ali drug dejavnik.