Oldal kiválasztása

Koronavirus se širi na čolnu za razvedrilo in mnogi so v resnem stanju

Na jahti na japonski obali se je povečalo število bolezni.

Koronavirus je na karantenski križarki Diamond Princess ob japonski obali okužil še 34 potnikov, pri čemer je število bolnikov doseglo 175, štirje pa so v resnem stanju – je v sredo povedal japonski zdravstveni minister Kato Kacunobu.

Na križarki je bilo prvotno 2.666 potnikov in 1.045 članov posadke iz skupno 56 držav. Ladja je 20. januarja odplula iz pristanišča Yokohama blizu Tokia in se tam vrnila 3. februarja. Vendar se je izkazalo, da je bil med potniki kitajski državljan, ki je bil okužen z novo vrsto koronavirusa, imenovano COVID-19. V Hongkongu se je spustil z čolna. Japonske oblasti so prejšnji teden na ladji odredile dvotedensko karanteno, ki naj bi načeloma odblokirala serijo do 19. februarja. Medtem potniki in posadka ne smejo zapuščati svojih kabin ali se med seboj stikati.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Japonske oblasti so v torek sporočile, da želijo evakuirati starejše potnike na krovu, ker jim je najbolj ogrožena bolezen. Številni med njimi so zaradi zaprtja karantene postali pod stresom. Skoraj 80 odstotkov ladijskih potnikov je starejših od šestdeset let, 215 je starejših od osemdeset in 11 je starejših od 90 let.

Ni znano, ali se bo ideja uresničila, vendar je Kato Kacunobu v sredo v proračunskem odboru Hišnega doma dejal, da razmišljajo o ustanovitvi posebne plavajoče bolnišnice za prevoz vseh okuženih.