Oldal kiválasztása

Koronavirus: Pojavil se je tudi v Savdski Arabiji, Vietnamu in Singapurju

Znova se je srečala 16-članska skupina strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije.

Vellamvelli Muralidharan, državna sekretarka za zunanje zadeve Indiane, je v četrtek dejala, da se indijska medicinska sestra zdravi zaradi nove okužbe s koronavirusom v bolnišnici na jugu Savdske Arabije.

“Pregledovali smo približno sto indijskih medicinskih sester, ki so večinoma prihajale iz države Kerala in so delale v bolnišnici al Hajat, in le ena od njih je bila okužena s koronavirusom. Zadevna medicinska sestra se trenutno zdravi v Nacionalni bolnišnici za Azijo in se izboljšuje” – je v svojem sporočilu na Twitterju zapisala državna sekretar.

Singapursko ministrstvo za zdravje je danes potrdilo prvo koronavirusno bolezen v državi jugovzhodne Azije. Še en bolnik je bil predhodno testiran pozitivno. 66-letni moški, za katerega je bilo potrjeno, da je okužen, je kitajski državljan in prebivalec mesta Wuhan na osrednjem Kitajskem. V Singapur je z družino prispel 20. januarja, trenutno pa se zdravi v bolnišnici za izolacijo v lokalni bolnišnici. Osumljena sta tudi potnika 66-letnega moškega in 53-letna ženska iz Wuhana, ki imata akutno respiratorno virusno okužbo.

Singapurske oblasti so sporočile, da bodo kot previdnost proti koronavirusu zdravstveni pregledi razširjeni na kopne in morske mejne prehode države. Ministrstvo za zdravje je povedalo, da je mogoče pričakovati nadaljnje primere zaradi velikega obsega mednarodnega potniškega prometa.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Vietnamsko zdravstveno ministrstvo je v četrtek sporočilo, da imata dva državljana Kitajske, ki sta odpotovala v državo, z diagnozo okužbe, vendar sta še vedno v “dobri formi”. Oče in sin sta bila 22. januarja hospitalizirana v mestu Ho Ši Minh z vročinskimi simptomi. Na ministrstvu so dodali, da se je fant pred kratkim vrnil iz Wuhana.
Francoska letalska družba Air France je zaradi možnega širjenja virusa prekinila direktne lete v Wuhan. Družba je dejala, da ukrep sledi priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Po podatkih, objavljenih na kitajski mednarodni informativni strani CGTN, je bilo v četrtek popoldne do 18. ure število okuženih doseglo 620, število umrlih pa 17. Nove okužbe so bile ugotovljene v provinci Hupei, ki vključuje Wuhan, medtem ko je v Wuhanu prišlo do vseh smrti.

V četrtek so se strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije znova sestali, da bi razpravljali, ali je treba zaradi novega kitajskega kronskega virusa razglasiti mednarodno krizo ali pandemijo. Posvetovali so se tudi v sredo, vendar niso dosegli odločitve.