Oldal kiválasztása

Koronavirus: Pfizer je dal pomembno obvestilo, spremenilo bo vse

Vsi so čakali na to!

Ameriško podjetje Pfizer se je strinjalo, da bo dovolilo proizvodnjo peroralnega zdravila, razvitega proti koronavirusu, v 95 državah po vsem svetu, kar 53 odstotkom človeštva omogoča neposreden dostop do tabletk – so v torek sporočili iz družbe. V skladu s svojo napovedjo bo Paxlovid svojo licenco za proizvodnjo tablet prenesel na sklad za patente zdravil, ki ga podpira ZN, Medicines Patent Pool (MPP), ki bo nato licenco prenesel na farmacevtska podjetja. Vendar pogodba nekaterim naseljenim državam, ki jih je močno prizadela epidemija koronavirusa – kot je Brazilija – izključuje iz proizvodnje Paxlovida za lastno prebivalstvo, ki se lahko proizvaja samo za izvoz.

Eden od voditeljev MPP, Esteban Burrone, je pogodbo videl kot pomembno, zaradi katere bi zdravilo lahko dalo na voljo več kot 4 milijardam ljudi. Poudaril je pomen hitrosti, in sicer, da čeprav splošna medicinska uporaba Paxlovida še ni nikjer odobrena, bodo lahko farmacevtska podjetja začela proizvodnjo v nekaj mesecih. Dodal pa je, da pogodba s Pfizerjem ne bo vsem všeč, saj je za MPP zelo pomembno, da ima dostop do zdravila, mora pa zaščititi tudi Pfizerjeve poslovne interese.

Mednarodna organizacija Zdravniki brez meja pogodbe ni pozdravila, poleg tega jo je opisala kot “brez duše”, ker licenca ni po vsem svetu, pri čemer je omenila Kitajsko, Argentino in Tajsko kot izključene iz proizvodne licence.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Pfizer je v začetku novembra objavil, da je zaključil klinična preskušanja svojega peroralnega zdravila za koronavirusno bolezen SARS-CoV-2, Covid-19, potem ko so študije pokazale, da je Paxlovid zmanjšal tveganje za hospitalizacijo ali smrt zaradi koronavirusa za 89 odstotkov. tveganje za hudo napredovanje bolezni.