Oldal kiválasztása

Koronavirus: Novi patogen se lahko širi po prebavnem traktu

Po poročanju kitajskih raziskovalcev se po prebavnem sistemu lahko širijo ne le kapne okužbe, temveč tudi prebavni - je v nedeljo poročala državna tiskovna agencija Xinhua.

Strokovnjaki iz bolnišnice Zenminpi z univerze Wuhan in virusnega inštituta Wuhan so prišli do tega zaključka po pregledu vzorcev blata in anusa pri več pacientih. Po besedah Xinhua se je veliko bolnikov, okuženih s koronavirusi, pritoževalo samo na drisko in niso pokazali klasičnih simptomov, povezanih z virusno okužbo, na primer vročino. Driska je lahko znak, da se virus izloči z blatom ali peroralno. Pomanjkanje pranja rok in slabi higienski pogoji povečujejo tveganje za okužbo. Javni počepi so pogosti v delih Kitajske.

Medtem je kitajska vojska sporočila, da bo poslala 1.400 zdravstvenih delavcev bolnikom s koronavirusom v novozgrajeni bolnišnici v Wuhanu, da jim pomagajo pri njihovi oskrbi -poročajo lokalni državni mediji.

Kitajska centralna banka je v nedeljo sporočila, da nameni 1200 milijard juanov (skoraj 5,2600 milijard dolarjev) za pomoč gospodarstvu, ki ga je opustošil virus corone.

Vladi Avstralije in Nove Zelandije sta se odločili, da bosta od ponedeljka uvedla prepoved popotnikom, ki bodo z letalom prišli z Kitajske. Dvotedenska prepoved velja tudi za tiste, ki bi prečkali samo Kitajsko. Izjeme so državljani zadevnih držav in imetniki dovoljenj za dolgotrajno prebivanje ter njihovi svojci. Do zdaj je bilo v Avstraliji s koronavirusom okuženih dvanajst ljudi, na Novi Zelandiji pa niso poročali o nobenem primeru. Podobne prepovedi veljajo na Filipinih in v ZDA. Južna Koreja je v nedeljo tudi sporočila, da bo prepovedala tujcem obisk kitajske pokrajine Hupei v zadnjih dveh tednih. Odločitev začne veljati v torek. Indonezijski zunanji minister je dejal, da bo letalski promet med jugovzhodno Azijo in Kitajsko ustavljen v sredo. Popotniki, ki so bili na Kitajskem v zadnjih dveh tednih, ne morejo vstopiti v Indonezijo – je dodal vodja ministrstva.

Medtem evakuirani v Wuhanu nadaljujejo z evakuacijo: Savdska Arabija je rešila deset študentov iz kitajske metropole, osrednja točka novega koronavirusa – je v nedeljo sporočila savdska državna televizijska mreža.

Fotó: pixabay.com

238 Indonezij je bilo evakuiranih iz province Hupei. Rešeni ljudje so dva tedna v karanteni. Iz Wuhana je evakuiral 83 državljanov Kazahstana, večinoma študente. Kazahstanska vlada je dejala, da so letala, poslana zanje, vkrcala tudi državljane Kirgizijev, Belorusije in Armenije. V karanteni so tudi reševalci.

Novi koronavirus (nCoV-2019), družina iste družine kot SARS (hud akutni respiratorni sindrom), povzroča simptome, podobne gripi, in lahko povzroči močne dihalne težave. Izbruh virusa se bo verjetno začel decembra na trgu v Wuhanu. Na Kitajskem je bilo okuženih več kot 13.000 ljudi, več kot 300 pa jih je umrlo, kaže zadnji nedeljski popis. Virus se je razširil na 20 drugih držav, do zdaj pa je zaradi resne okužbe s pljučnico zunaj Kitajske umrla samo Kitajska, državljan Kitajske.