Oldal kiválasztása

Koronavirus: najnovejše podrobnosti napada ukrajinskega avtobusa

Do petka so četrtkovi nemiri popustili. Številni so protestirali, ker so oblasti želele umestiti 45 Ukrajincev iz središča kitajske koronarne epidemije v vaški sanatorij.

Devet policistov je bilo ranjenih, 24 ljudi pa so oblasti pridržale v četrtek zvečer, ko so v vzhodno ukrajinski vasi propadli lokalni protesti. Ljudje niso želeli, da bi oblasti v vaški sanatorij postavile 45 ukrajinskih in 27 tujih državljanov iz Wuhana, žarišča kitajskega koronavirusa – je v petek sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo.

V Novi Sanzari v okrožju Poltava so domačini – nekateri viri trdijo, da so skupaj s prihodniki iz drugih naselij – z izgorelimi barikadami blokirali ceste, ki vodijo v sanatorij, avtobuse z evakuiranci pa so metali kamenje, razbijali več oken na vozilih in trkali organi pregona. Slednji so na koncu s silo očistili cesto in reševalce uspeli pripeljati do sanatorija.

Glede na poročilo v petek, pet od devetih poškodovanih policistov potrebuje nadaljnjo hospitalizacijo. Enega od pripornikov še vedno pridržujejo, druge pa so po nekaj minutah izpustili na prostost. Kazensko preganjani so bili zaradi množičnih neredov in nasilja nad oblastmi.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Do petka so se razmere v mestu umirile, nihče ni pokazal, policija in nacionalna straža pa sta še naprej zagotavljala okrepljeno službo, v vasi pa je bilo približno 200 patrulj – je sporočilo notranje ministrstvo.

Številni ljudje so bili obsojeni zaradi svojega ravnanja, ukrajinska ministrica za zdravje Zorjana Szkalecka pa se je začasno preselila v sanatorij, kjer morajo evakuirani dva tedna preživeti v karanteni.

Namestnik notranjega ministra Anton Heraščenko je dogodke označil za “nacionalno sramoto” in zagotovil, da bodo organi pregona zaščitili sanatorij pred napadom ali poskusom požiga.

Glede na poročilo ukrajinske tiskovne agencije UNIAN je skupina prebivalcev Donjecka – ki je bila prej razseljena zaradi oboroženega konflikta, imenovana – notranji migranti, na evakuacije odnesla donacijo hrane iz sadja, brezalkoholnih pijač, čokolade in peciva. “Zaradi nas so obtoženi vojne in ti ljudje so zdaj odgovorni za virus” – so dejali novinarjem, ko so odpakirali donacijo na vrata sanatorija.