Oldal kiválasztása

Koronavirus: Na ladji sta se okužila dva slovenska državljana

Dva slovenska državljana sta se okužila z novim koronarnim virusom, ki povzroča pljučnico na britansko-ameriški križarki Diamond Princess na Japonskem - je v četrtek sporočilo slovensko zunanje ministrstvo.

Maja Socan iz slovenskega urada za javno zdravje (NIJZ) je na skupni tiskovni konferenci z ministrstvom za zunanje zadeve dejala, da so bili kljub okužbi kljub simptomomomu in udobju kljub temu v četrtek zjutraj odpeljani v bolnišnico na Japonskem. So prvi slovenski državljani, ki so se okužili s koronavirusom COVID-19.

Dodal je še, da sta dva od ostalih štirih slovenskih državljanov na krovu ladje, ki ni bila bolna, v četrtek zjutraj odletela domov v Slovenijo.
Ugotovili smo, da jih je na letališču ponovno pregledala skupina zdravnikov in razglasili, da niso okuženi. Kot previdnost pa morajo biti 14 dni doma izolirane – je poudaril.

Andrej Ster, vodja konzularnih služb na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve, je povedal, da se preostala dva slovenska državljana poskušata čim prej vrniti domov z Japonske, vendar še ne vesta, kdaj bi se to lahko zgodilo, ker imajo japonske oblasti zadržke glede evakuacije letala. .
Nakazal je tudi, da bo tudi Ljubljana poskušala pozitivno stranko čim prej evakuirati.

Maja Socan je v zvezi s tem pojasnila, da se po japonskem protokolu okuženi, a asimptomatski bolniki prepeljejo v bolnišnico, kjer jih 12 dni pozneje in 12 dni pregledajo na COVID-19. Če je zadnji test negativen, se zdravniki lahko odločijo, da je okužba že potekala in bolniki lahko prosto zapustijo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Čeprav je 3700 potnikov Diamond Princess v sredo doseglo 620, so zdravi potniki ladjo uradno zapustili, ki v pristanišču Yokohama umira od 5. februarja. Večina okuženih so starejši ljudje, približno polovica potnikov so Japonci.