Oldal kiválasztása

Koronavirus: Četrtina prebivalcev Italije je v karanteni, to se je zgodilo danes

Po poročilih tiskovnih agencij je četrtina prebivalcev Italije v karanteni, potem ko je italijanska vlada v nedeljo zaprla provinco Lombardija, ki ima deset milijonov prebivalcev. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se je novi koronavirus pojavil že v 101 državah.

Nova karantenska območja vključujejo poleg Lombardije še severna območja Modene in Parme, Piecenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso in Benetke.

Število smrti zaradi novega koronavirusa se je v soboto povečalo na 366 v državi, kar je na 7.142 v primerjavi s prejšnjim dnevom 5.883.

Odlok, ki ga je podpisal premier Giuseppe Conte, poziva prebivalce, da ostanejo doma v primeru težav z dihanjem in visoko vročino, ter da čim bolj zmanjšajo nepotreben osebni stik, vključno s stiki z zdravniki. Prav tako je strogo prepovedano zapustiti dom osebe, ki ima sum na okužbo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Podjetja so tudi prosila, naj zapustijo zaposlene, da preprečijo okužbo. Ukrepi na tako imenovanih “rdečih conah” vključujejo prepovedi porok in pogrebov, naročanje športnih prireditev za zaprtimi vrati, zapiranje smučišč, podaljšanje izobraževalnega odmora do 15. marca in zapiranje nakupovalnih središč ob vikendih. Zaprti bodo tudi zdravilišča, kinodvorane, gledališča in igralnice. Restavracije lahko odprete le za določen čas, pod pogojem, da je osebje oddaljeno vsaj en meter od gostov.

Predsednik pokrajine Apulia v južni Italiji je pozval, naj se nemudoma ustavijo tisti, ki so odšli v južno Italijo po napovedi strogih previdnostnih ukrepov v severnih provincah v nedeljo. Omejitve gibanja na severu so ustvarile neobvladljive razmere po vsej državi. Guvernerji iz Kampanije, Bazilikate, Sicilije in Sardinije na jugu Italije so se med drugim pridružili pozivu, da ustavijo “vrnitev domov” delujočih južnih študentov, ki študirajo v severnih mestih. Objavljeno je, da morajo tisti, ki prispejo na jug iz severnih “rdečih con”, ostati v karanteni dva tedna. Več kot štirideset odstotkov trga dela v pokrajini Lombardija je Južno Italijanov. Deželni predsednik Attila Fontana, ki je prostovoljno deloval v karanteni, je dejal, da “ni vojne, ni potrebe po oskrbi in vsi lahko potujejo in delajo”.

Oblasti še vedno niso sporočile, kdaj in kdo bo dejansko zaprl prizadeta območja. Kljub prejšnjim previdnostnim ukrepom je bilo središče Milana polno kupcev, množica gostov je sedla na Padovih terasi in severna pobočja so bila v polnem pogonu.

“Do zdaj nekateri Italijani niso jemali resno, medtem ko so bolnišnice polne” – je dejal zdravstveni minister Roberto Speranza.

Bližina koronavirusa in zdravnikov ter medicinskih sester, ki zdravijo bolnike, je izrazil papež Frančišek, ki se zaradi širjenja epidemije v Italiji ni na osebno pojavil na Trgu svetega Petra, temveč je posnel video povezavo. Predstojnik cerkve je poudaril, da se “počuti zaprtega … in to je zanj zelo nenavadno”.

Da bi upočasnili epidemijo koronavirusa, je priporočljivo odpovedati dogodke z več kot tisoč udeleženci v Nemčiji, je v nedeljo izjavil zdravstveni minister zvezne vlade. Jens Spahn je poudaril, da “močno spodbuja odločevalce, da takih dogodkov za zdaj ne dovolijo.” Poudaril je, da ima odpoved dogodkov resne posledice, vendar je zdravje imelo prednost pred gospodarskimi in finančnimi interesi.

Kot je dejal, ni bilo dovolj truda, da bi preprečil širjenje virusa, in to je treba “hitro spremeniti zaradi dinamično spreminjajočih se razmer”. Dokazano je, da je novi koronavirus v državi več kot 800 okuženih.

Število novih koronavirusov v Avstriji se je močno povečalo, virusom so do nedelje zjutraj diagnosticirali 104 ljudi, so sporočili iz avstrijskega zdravstvenega ministrstva. Največ jih je 36 okuženih v Spodnji Avstriji in 32 na Dunaju.

V Belgiji je bilo ugotovljenih še 31 primerov, s čimer se je število koronavirusov povečalo na približno 200 – kaže izjava v belgijski agenciji za javno zdravje.

Zaradi previdnostnih ukrepov, povezanih s koronavirusom, je Szeklerjev nacionalni svet (SZNT) letos odpovedal spominsko in samostojno demonstracijo v Târgu Mureşu 10. marca, na dan Szeklerjeve svobode – je povedal Balázs Izsák, predsednik SZNT.

V Bolgariji se je pojavil tudi nov koronavirus, bolgarski zdravstveni uradniki pa so v nedeljo poročali o štirih okužbah.

V Južni Koreji je okuženih več kot sedem tisoč novih koronavirusov, kjer so oblasti poročale o 179 novih primerih. Po podatkih korejskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so v soboto diagnosticirali 367 novih primerov, kar kaže na to, da se je bolezen upočasnila.